Pátek, 26. dubna 2024

Pozor na lesní požáry!

Pozor na lesní požáry!

Výstraha nejvyššího stupně nebezpečí venkovních požárů

24.04.2009 18:15 - Redakce

V ČR je již delší dobu sucho a opět se vrací teplo, není tedy divu, že porosty jsou vysušené a opět roste počet požárů, které musí hasiči likvidovat. 

Český hydrometeorologický ústav dnes (24.4.) vydal výstrahu, ve které upozorňuje na sucho s nebezpečím požárů prakticky na celém území republiky. 

V některých oblastech, např. v jižní Moravě a na Litoměřicku, dokonce index nebezpečí venkovních požárů dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně,  což je velmi vysoké riziko, kdy hrozí rozsáhlé požáry. Stačí chvilka nepozornosti, špatné uhašení ohně nebo odhozený nedopalek cigarety a dojde k požáru. Viz  www.chmu.cz

Za těchto okolností hasiči lidem důrazně doporučují chovat se maximálně obezřetně a v blízkosti vysušených porostů např. vůbec oheň nerozdělávat.

Většina požárů v přírodním prostředí je totiž bohužel způsobena neopatrností lidí - ti nechají např. táborák svému osudu, oheň špatně uhasí, v lese odhodí nedopalek cigarety, příp. se snaží vypalovat trávu apod.  

Varování je o to důraznější, že se  blíží víkend, kdy lidé na jaře spalují odpady a dělají výlety do přírody. Příští týden nás pak čeká pálení čarodějnic a hasiči jsou tak v pohotovosti.   

  • Spalování odpadů by mělo probíhat na bezpečném místě, v dostatečné  vzdálenosti od objektů, lesa, stohů, seníků, polí. Zakázáno je rozdělávat oheň na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi, s výjimkou hospodářské správy a vyhrazených tábořišť míst se nesmí spalovat materiál v lese.
  • Při silném větru oheň venku vůbec nerozdělávejte.
  • Ohniště důkladně ohraničte, oddělte od okolí (např. kameny), při spalování je třeba mít po ruce  dostatek vody popř. jiné hasební látky.
  • Při rozdělávání ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh.
  • Oheň po celou dobu pozorně hlídejte, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru.
  • Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení.  I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat  žhavé oharky, které poryv větru může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí.
  • Osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena.
  • Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny,
  • Důsledně dbejte pokynů operačního důstojníka příslušného HZS kraje.        


Více rad týkajících se této problematiky lze nalézt na
 
www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=21223490&docType=ART&lang=cs

 

ZDROJ:www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů