Sobota, 27. dubna 2024

Kam na výlet s dětmi

Dalších 20 tipů..
Kam na výlet s dětmi
61 Bobová dráha Kutná Hora

Více než 1,5 km dlouhá bobová dráha ve sportovním areálu Klimeška je unikátně položena na třech svazích. V areálu je také dětské hřiště, půjčit lze terénní čtyřkolky.



62 Bobová dráha Lipno

Bobová dráha přímo v obci Lipno nad Vltavou, součást areálu Slide Land Lipno s písečnou pláží či dětským hřištěm, je jedna z nejdelších v ČR.



63 Bobová dráha Altenberg

Kousek za hraničním přechodem Cínovec na vás čeká celý kilometr z kopce. Během dvou- až čtyřminutové jízdy překonáte výškový rozdíl 60 metrů.

Kam rádi chodíte s dětmi?

Lucie Steinhauserová

mladší sestra hudebního dua Sestry Steinovy

V Praze nás to kromě tradičních míst jako zoo nebo Národní muzeum v poslední době moc bavilo na Petříně ve Štefánikově hvězdárně (samozřejmě po nezbytné návštěvě zrcadlového bludiště a projížďce na poníkovi u výstupu z lanovky). Mají tam mnoho interaktivních aktivit pro děti a vyčerpávající a zajímavý výklad. Naše klasika jsou pravidelné návštěvy Toulcova dvora v Hostivaři, ať už při skvělých akcích nebo jen tak na odpolední procházku a prohlídku farmy.

Karolina Kamberská

starší sestra z hudebního dua Sestry Steinovy

Osvědčil se nám hrad Točník, v teplém období se tu konají vtipné víkendové akce. Loni byly děti nadšené z víkendu s domácím zvířectvem, tolik mláďat pohromadě nikdy neviděly a leckterá si mohly i pohladit nebo pochovat. Dceru moc bavil Den řemesel ve skanzenu ve Vysokém Chlumci u Příbrami, kde si mohla leccos vyzkoušet, jen pro staršího syna už to byla až moc velká romantika.

Doporučuji také Tarzanii a provazové světy všeho druhu, což je oblíbená zábava starších dětí, ale pozor. Než se do nějakého vypravíte, zjistěte si výškový limit, aby místo zážitku nepřišly slzičky. Často také pouštějí na dráhu jen děti nad 130 nebo 140 cm a jednoduchá "miminkovská" dráha už nemusí vaše děti bavit.

A ještě jeden kulinářský tip na restauraci Zámecký had v Dobřichovicích - jedno z mála míst, kde se dá dobře najíst s malými dětmi, rodiny tu mají vlastní místnost s židličkami a dobře vybaveným hracím koutem. Jídla pro děti jsou levná a dobře vybraná pro jejich konzervativní vkus.

Lenka Vlasáková

herečka

Přes týden trávíme hodně času v mateřském centru Na houpacím koni na Smíchově, kam chodí děti na kroužky. V létě rádi zajdeme do zoologické zahrady, funguje tu dětská zoo s domácími zvířaty. Její součástí je i malý bazén. Naším oblíbeným místem v Praze jsou také Žluté lázně s dětským hřištěm. Z výletů mimo hlavní město můžu doporučit Regionální muzeum a galerii v Jičíně. V tamní interaktivní expozici si děti vyzkoušely mlít zrní v kamenném mlýnku nebo tkát a přitom hledaly historické mince.

Na železniční trati

64 Kolínská řepařská drážka

Je libo páru, nebo diesel? Na nádraží v Kolíně-Sendražicích máte možnost volby. Vždy v sobotu a v neděli se odtud můžete každou hodinu vydat s dětmi výletním vlakem na trať dlouhou necelé dva kilometry. Všude je znát, že se projektu Řepařské drážky věnují "nadšenci" a že tu panuje rodinná atmosféra.

Pokud chcete, aby po vás a vašich dětech na tomto světě zůstala opravdová stopa, máte možnost přispět na stavbu této "velkodráhy" zakoupením železničního pražce, který ponese vaše jméno. Kromě nádražní budovy, výtopny a železničních vagonů si tu můžete prohlédnout i expozici věnovanou historii Kolínské řepařské drážky a dalším Polabským řepařským drážkám. Nádraží je zpřístupněno v sezoně od května do září o víkendech mezi desátou a šestnáctou hodinou, v době letních prázdnin mezi devátou a sedmnáctou.

65 Průmyslové muzeum Mladějov

Součástí muzea na Svitavsku, s expozicí železniční, silniční, stavební a zemědělské techniky a energetiky, je unikátní 11 km dlouhá úzkorozchodná trať s parním provozem. Pořádají se tu sobotní a noční jízdy. Na 4. července jsou připraveny oslavy 90. výročí založení muzea. Kromě jízd se chystají i vystoupení mažoretek, šermířů či loutkového divadla, jízdy na koních nebo živá hudba. V plánu je i výstava speciálních důlních a povrchových vozidel.



66 Muzeum průmyslových železnic Zbýšov

Celkem sedmkrát (30. 5., 27. 6., 11. 7., 25. 7., 8. 8., 29. 8., 26. 9.) vždy od 10 do 18 hodin každou celou hodinu (v případě zájmu i častěji) vyjedou vlaky z MŽP Jindřichův Důl ve Zbýšově na Ostravsku. V těchto dnech lze také zhlédnout expozici lokomotiv, vozů a techniky. Mimo vyhrazené dny je muzeum otevřeno po dohodě.



67 Posázavský Pacifik

Občanské sdružení Posázavský Pacifik pořádá jízdy z Prahy za koupáním na Máchově jezeře, další trasa vede z Prahy přes Český Šternberk do Kácova a výletní vlaky se vypravují také z Kolína do skanzenu v Kouřimi.



68 Tanvald - Harrachov

Dvanáct kilometrů dlouhá trať zvaná také Polubenka vozí návštěvníky nádhernou jizersko-krkonošskou přírodou. Muzeum v bývalé železniční stanici Kořenov je otevřené od 30. května do 30. září.



69 Pošumavská jižní dráha

Nejkratší mezinárodní železnice na světě překračuje česko-bavorskou hranici v Novém Údolí nedaleko Stožce. V letní sezoně se tu pořádají jízdy replikou praní lokomotivy. Děti si mohou zazvonit na lokomotivní zvonec a rozhodnout se, zda chtějí využít k cestě za hraniční čáru rychlík či osobní vlak, který zastaví i na "zastávce U břízy". V červenci a srpnu je denně otevřené také minimuzeum v historickém chladicím vagonu.



TIP HN Historické jízdy motoráčků se pořádají na mnoha místech České republiky. Některá z nich je možná právě ve vašem okolí. Podívejte se na www.kzc.cz.



70 Muzeum Rosice nad Labem

Expozice muzea je umístěna v bývalé vodárně na nádraží v Rosicích nad Labem v těsné blízkosti Pardubic. V pěti samostatných místnostech je k vidění mnoho z historie železnice a městské dopravy i zmenšená modelová železnice.



71 Vagonářské muzeum ve Studénce

Ve třech poschodích zámku ve Studénce na Ostravsku se seznámíte se způsobem dopravy od středověku přes koněspřežky až po minulé století. Součástí expozice je i funkční modelová železnice.



72 Železnice v Jindřišské

Pro malé i velké milovníky železnice je určena výstava modelové a zahradní železnice ve druhém až čtvrtém patře Jindřišské věže v Praze. Výstava trvá do 30. června letošního roku.

Ve svém (vodním) živlu



73 Aquadrom Most

Aquadrom v Mostě je částečně zastřešen, takže jej lze navštěvovat celoročně. Při zakoupení vstupenky do vnitřního aquadromu se návštěvníci mohou pohybovat mezi venkovním areálem a vnitřní částí přes turnikety. Větší a aktivnější děti ocení dva zakryté tobogány, divokou řeku, masážní trysky nebo lezeckou síť. Pro nejmenší je tu malý bazének se soustavou chrličů vody nebo dětský bazén pro výuku plavání. Venkovní část zahrnuje tři bazény se skluzavkou, travnatou pláž a terasu. Pokud budete mít chuť si od vody odpočinout, můžete si zahrát venkovní minigolf.



74 Aquapark Vodní svět Kolín

V areálu funguje aquapark s tobogánem, trojskluzavkou, menší dětskou skluzavkou a vlnobitím, v sezoně letní plovárna, ale také beachvolejbal, tenis nebo dětské dopravní hřiště.



75 Městská plovárna Louka ve Znojmě

Kromě dvou bazénů pro dospělé nabízí koupaliště v blízkosti Louckého kláštera také bazén pro neplavce a dětské brouzdaliště. Mezi koupáním je možné zahrát si beachvolejbal nebo stolní tenis. Pro nejmenší je tu dětské hřiště s prolézačkami a pískovištěm.



76 Aquapark Frenštát pod Radhoštěm

Rozsáhlý venkovní areál zahrnuje bazény, brouzdaliště, tobogán, vodní skluzavku, proudový kanál, hřiště na beachvolejbal a stolní tenis.



77 Rekreační areál Kristýna u Hrádku nad Nisou

U jezera s čistou podzemní vodou jsou dobré podmínky pro koupání, surfování i rybaření. Od května do září se tu můžete ubytovat ve čtyř- nebo pětilůžkových chatkách. Příhodná poloha nabízí nejen koupání a různé druhy sportů, ale i výlety do Polska nebo do Německa.



78 Koupaliště Michal v Sokolově

K dispozici na přírodním koupališti je trojskluzavka, vodní trampolíny, šlapadla, dětské hřiště nebo kuželky.



79 Rekreační oblast Štěrkoviště v Otrokovicích

Areál koupaliště je v přírodním prostředí, základ tvoří vyhřívaný bazén se skluzavkou a brouzdalištěm, obklopené travnatými plážemi. Sportovní využití: volejbal, nohejbal, ping-pong.



80 Vodní nádrž Žermanice

Žermanickou přehradu svírají obce Lučina, Dolní Domaslavice a Soběšovice mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem. Z travnatých pláží je pozvolný sestup do vody s písečným dnem. Kromě sportovních hřišť je tu také dětské hřiště a sprchy.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů