Sobota, 11. května 2024

Číňanům mají v řešení ekologických nesnází pomoci řasy

Číňanům mají v řešení ekologických nesnází pomoci řasy

Peking - Čína, třetí největší producent skleníkových plynů na světě, postupně přestává být k ekologii lhostejná. Snaží se omezit množství skleníkových plynů v ovzduší a zároveň vyrobit biopaliva. Pomoci mají vodní řasy. Jeden z nejrychleji rostoucích organismů na světě má za několik let plnit nádrže čínských aut. Biopalivo z řas, které dokážou zachycovat oxid uhličitý ze zkapalňování uhlí, je zatím příliš drahé.

"Řasy pohlcují skleníkové plyny až desetkrát efektivněji než ostatní rostliny, ze kterých se vyrábí biopalivo," vysvětlil ředitel čínského výzkumného centra ENN Kan Čung. Řasy navíc nezabírají cennou zemědělskou půdu. Americké společnosti už do vývoje paliv nebo plastů z řas investovali v přepočtu 10 miliard korun.

Číňané se chlubí jiným unikátem. Řasy jsou jen jednou součástí zeleného energetického komplexu. V podzemí se testuje ekologické zkapalňování uhlí. Oxid uhličitý, který při tom vzniká, zachycují řasy. Z nich se posléze destiluje biopalivo. "Unikátní na tom je propojení technologií, které jinde fungují odděleně," upozornil ředitel institutu ENN Liou Ming-Šeng.

Jedním z důkazů, že se Číňané pustili alespoň částečně do řešení svých ekologických problémů, je i údajně nejekologičtější mrakodrap světa, který se staví ve městě Kuang-čou. Budova ve tvaru plachty má díky zabudovaným větrný turbínám vyrobit víc energie, než spotřebuje ke svému provozu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů