Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Každoroční brigády - 108 zaměstnanců z české pobočky společnost Motorola se v Praze a Brně dobrovolně zúčastnilo již čtvrtého každoročního celosvětového programu veřejných služeb Global Day of Service. Letos se konal na téma Green & Global a zabýval se projekty zaměřenými na řešení pro trvale udržitelný rozvoj vzdělávání a životního prostředí. Celkem se akce zúčastnilo téměř 8000 zaměstnanců společnosti Motorola ze 41 zemí. Zaměstnanci polovinu svého pracovního dne pomáhali s více než 300 projekty, které se snaží řešit různé společenské problémy, jako jsou vzdělání, udržitelnost životního prostředí a veřejné služby.

Biopaliva nové generace budou pro klima nadlouho ještě škodlivější než benzin, protože nejméně do roku 2030 budou způsobovat větší emise oxidu uhličitého než spalování pohonných hmot z fosilních paliv. Zjistila to studie vydaná v posledním čísle předního světového vědeckého časopisu Science.
Biopaliva druhé generace vyráběná například z dřevin nebo travin mají nahradit současná kontroverzní biopaliva z potravinových plodin. Jejich boom byl loni podle Světové banky hlavní příčinou prudkého růstu cen potravin a světové potravinové krize. Vlády a firmy nyní na výzkum nové generace biopaliv, která by neměla konkurovat produkci potravin, vynakládají miliardy dolarů a eur. Cílem je snížit spotřebu ropy a tím omezit emise skleníkových plynů. Blíže http://logistika.ihned.cz.

Státní podnik Diamo, který těží uran v dole Rožná, posledním fungujícím uranovém dole v Česku i v EU, uzavře smlouvu s firmou Česká plynárenská na využití dolu pro stavbu zásobníku zemního plynu. Česká plynárenská chce zásobník postavit do pěti až šesti let; povolení na průzkum dolu od ministerstva pro životní prostředí již získala. Celková investice do zásobníku s kapacitou 300 m3 stlačeného plynu má být 12 mld. Kč. Zásoby uranu v Rožné se chýlí ke konci a navíc padá cena této komodity na světovém trhu. Těžba se má zastavit nejpozději za tři roky. Česká plynárenská chce stavět za další miliardy zásobník plynu o kapacitě 200 m3 plynu také v jihočeské Radouni - novým plynovodem Mozart ho chce propojit na soustavu v Rakousku.

Dálnici D1 čeká od příštího roku obří rekonstrukce. V plánu je nový povrch a také rozšíření dálnice v obou směrech o jeden metr. Nový povrch i šířku dostane přes 160 km D1. Stavba zahrne úsek od Mirošovic na Benešovsku až po Kývalku u Brna. Ředitelství silnic a dálnic náklady na rekonstrukci odhaduje kolem 18 mld. Kč. Podle ČTK jde o sumu, která by měla být vynaložena v průběhu deseti let. ŘSD plánuje opravu dvou 20km úseků za rok. Stavbu zahájí v příštím roce, přičemž rekonstruovat začne nejprve nejhorší úseky dálnice. Jako první se tak stavbaři vrhnou na část mezi Větrným Jeníkovem a Velkým Meziříčím. Tří pruhů se ale řidiči na většině dálnice D1 zatím nedočkají, podle ŘSD není zpracovaná studie o vlivu stavby na životní prostředí, budou se muset vykupovat pozemky a řešit problém s dálničními mosty.

Rádi bychom Vás pozvali na happening ke Světovému dni bez kožešin, který pořádáme v pátek 27. 11. 2009 v Železné ulici 1 v Praze. Na místě vyzveme české chovatele k ukončení provozu kožešinových farem v ČR a přečteme otevřený dopis, který od nás tento týden obdrží. V souvislosti s nedávným uzavřením naší největší liščí farmy v Souměři na Tachovsku si připomeneme výpověď ochránce zvířat, který se zde potají nechal zaměstnat (celou výpověď a další informace poskytneme na místě). Kromě Prahy se "protikožešinové" akce uskuteční ještě asi v dalších 20 městech po celém světě. S dotazy se prosím obracejte na tiskového mluvčího Svobody
zvířat Tomáše Poppa (777 239 808).

Symbol rychlého občerství, společnost McDonald´s se rozhodla v Německu k radikálnímu kroku. Změní své logo a červený podklad pod žlutým M nahradí zelenou, která má symbolizovat citlivost k životnímu prostředí. Zelená má dominovat rekonstruovaným restauracím, uvedl v pondělí zástupce společnosti Holger Beeck pro web listu Financial Times Deutschland.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů