Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jsme jako olivy, píše se v Talmudu, jen když jsme drceni, vydáváme to nejvzácnější. Při vší úctě k mudrcům dávných časů, tahle hříčka rozhodně neplatí obecně. Příklad nejnovější - ministr životního prostředí Jan Dusík. Drcen kvůli modernizaci Prunéřova z jedné strany ČEZ a z druhé zelenými pobratimy stáhl ocas a zachoval se v duchu nejlepších úřednických tradic: Rozhodl jsem, že nerozhodnu! Zdůvodnění? Zahraniční experti to s ČEZ budou umět líp (a Bursík a spol. jim můžou být ukradení). A do nebes vynášený premiér Jan Fischer svému ministrovi tento alibismus posvětí. Žijeme v zemi, kde vláda tak úplně nevládne. Smutné časy.

V obci Lukavice na Chrudimsku se v současné době realizuje projekt Pardubického kraje "Sanace skládky Lukavice", který je spolufinancován z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. Odborná firma ti likviduje a rekultivuje skládku nebezpečného průmyslového odpadu. Nebezpečné odpady budou odtěženy a uloženy na zabezpečenou skládku. Místo by mělo být opět zdravé k 31. srpnu letošního roku a celá akce bude stát osmdesát milionů korun.

Skanska založila novou globální jednotku, jež má za úkol podporovat celosvětové operace skupiny v oblasti rychlého uplatňování a komercializace technologií pro "zelené" stavebnictví. Tento podnik navazuje na pilotní projekty energeticky efektivních budov s nízkým dopadem na životní prostředí. Nová jednotka se nazývá Skanska Green Business. "Zelené stavění se stává vyzrálým produktem. K dispozici už jsou technologie a odborná kvalifikace pro výstavbu energeticky efektivních a ekologicky správných projektů ve velkém měřítku a je to dnes již ekonomicky životaschopný byznys. Proto nastal právě teď čas jednat," komentoval krok Skansky její generální ředitel Johan Karlström.
Zájemce o zelenou výstavbu by měla přesvědčit nákladová konkurenceschopnost nových staveb. Referenčním projektem se stala první kancelářská budova v ČR s certifikací programu GreenBuilding od Evropské komise za energetickou úsporu Nordica Ostrava.

Podle výzkumu agentury Market Gap jsou čtyři pětiny českých spotřebitelů ochotny bojkotovat určité zboží z etických, humánních nebo ekologických důvodů. Zároveň pro polovinu Čechů je možnost podpořit organizaci či charitu důležitým faktorem pro výběr dárku, přičemž téměř pětina lidí tak v poslední době učinila. Nejčastějším faktorem, kdy se lidé odvracejí od záměru zboží koupit, je využívání dětské práce při produkci (55 %), týrání zvířat při produkci (48 %) a porušování lidských práv během výroby (44 %). 23 % respondentů odmítne zboží koupit, pokud jejich známí či blízcí jsou přesvědčeni, že nákup tohoto zboží není správný, pro dalších necelých 18 % je rozhodující doporučení EU nebo české vlády k bojkotu. Naopak pokud k bojkotu vyzývá nezisková organizace, ovlivní to pouze 11 % respondentů.

V Olomouckém kraji je ve středu znečištěné ovzduší už i v Jeseníku. Množství prašných aerosolů se v Jeseníku zvýšilo na 157 mikrogramů prachu na metr krychlový. Limit činící 50 mikrogramů je tak překonán více než trojnásobně.
Na dalších dvou stanicích Olomouckého kraje jde o ještě vyšší překročení limitních hodnot. V Prostějově bylo ve vzduchu 227 mikrogramů prachu na metr krychlový, v Přerově dokonce 263 mikrogramů. Oproti úterý je to na obou místech jen nepatrný pokles. Lidé by tam proto měli omezit pohyb venku na minimum a větrat jen v nejnutnějších případech.
Hodnoty oxidů síry a dusíku zůstávají na všech stanicích Olomouckého kraje pod limitem.

Krajská knihovna zahájila dopolední vernisáží výstavu prací žáků karlovarské Základní školy jazyků a žáků Mittelschule Friedrich Rückert v německém Plauenu. Expozice s názvem Ekologie v Karlových Varech a Plavně očima žáků je již druhým společným projektem těchto škol. Výstava bude k vidění v hale budovy knihovny ve Dvorech do 26. února.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů