Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jablonec nad Nisou - Středisko ekologické výchovy Český ráj a Jablonecké kulturní a informační centrum připravilo ve spolupráci s městem Jablonec n. N. novou propagační brožuru. Jedná se o nabídku ekologických výukových pořadů zdarma, určených mateřským a základním školám v Jablonci n. N. a okolí. V první části jsou uvedené programy realizovatelné ve škole či v terénu, ve druhé brožuře zve do Střediska ekologické výchovy v Sedmihorkách, kde jsou připraveny především aktivity se zvířaty na zdejší malé farmě.

Velka vyzva se dostala na stul poslancum. Snemovna hodla behem stredy zacit s oficialni debatou o novem zakone, ktery ma rozhybat investice do modernich zelenych reseni - zateplovani domu, ciste energetiky nebo snadne recyklace. Take diky vasi podpore. Mnoho poslancu nam reklo, ze jim uz prisly stovky nebo tisice korespondencnich listku a emailu od lidi z cele republiky.
Hnuti DUHA navrhlo prijeti podobne legislativy pred necelym rokem. Zakon podle britskeho vzoru ma zavazne stanovit, ze Ceska republika bude snizovat exhalace sklenikovych plynu o dve procenta rocne: krok po kroku, rok po roku. Poslanci jej skoro urcite neschvali drive nez po volbach. Ale je dulezite, ze zacina konkretni diskuse. V ni budeme stale potrebovat vasi podporu. Podrobnosti na http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=815

Mate vytvarny talent a radeji jej smerujete do neceho vice cool, nez jsou krajinky a zatisi s ovocem? Nebo nemate vytvarny talent, ale mate vtipne napady? Nebo nemate vytvarny talent ani vtipne napady, ale stejne vas to bavi? Hnuti DUHA vypsalo soutez o nejlepsi komiks o zelenem hi-tech. Prihlaste se i vy. Podminky jsou pouze dve: cely vytvor by nemel prekrocit velikost A4 a zucastnit se muze opravdu kdokoli. Ceny za prvni tri mista. Kliknete na www.velkavyzva.cz

Dusík: Takhle by to nešlo
Kromě "sblížení" odvodů pro zaměstnance a živnostníky obsahuje aktuálně diskutovaný protikrizový plán vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů třeba urychlení zrychlení čerpání dotací z programu Zelená úsporám, navýšení základního kapitálu pro Exportní garanční a pojišťovací společnost o miliardu korun, urychlení dostavby Temelína nebo třeba závazek modernizovat elektrárnu Prunéřov.
A právě poslední dva body se nelíbí ministru životního prostředí Janu Dusíkovi, kterého do vlády poslala Strana zelených. Protikrizový plán, který bude vláda schvalovat příští pondělí, se tak možná bude měnit. A to nejen kvůli Temelínu a Prunéřovu. Dusíkovi se totiž nelíbí ani další hodně "nezelenalé" doporučení zaměstnanců a zaměstnavatelů, aby vládě nepředkládal nový zákon o ochraně ovzduší.

Německá punk-rocková hvězda Nina Hagen vystoupí v červnu v pražském SaSaZu. Na koncertě zazní i skladby z jejího nového, loňského alba. Letos pětapadesátiletá zpěvačka se narodila v někdejším východním Německu, působila v USA a ve Francii. "Matka punku" je známá také jako ekologická aktivistka, vyjadřuje negativní postoj k nošení kožešin a testování výrobků na zvířatech.

Měření hluku a případné vybudování protihlukové stěny u závodiště Jezdeckého klubu v Norské ulici schválili radní města Liberce. Termín kontroly hluku je 30. dubna.
"Opatření proti hluku uskutečníme v součinnosti s Jezdeckým klubem. Provoz aut neruší ustájené koně, ale pouze na ploše závodiště," uvedl primátor města Jiří Kittner. V místě je snížená rychlost na 30 kilometrů v hodině, provoz osobních aut malý, ale problémy způsobují hlavně řidiči motocyklů a čtyřkolek.
Výsledky měření znovu posoudí rada města a teprve potom navrhne protihlukové opatření. Náklady na protihlukovou stěna by byly přibližně sto tisíc korun.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů