Čtvrtek, 28. března 2024

Výzkum: Životní prostředí je pro Ostravany naléhavý problém

Výzkum: Životní prostředí je pro Ostravany naléhavý problém

Ostrava -- Stav životního prostředí považuje za naléhavý problém pro Ostravu 93 procent respondentů oslovených v sociologickém průzkumu, který se v moravskoslezské metropoli uskutečnil letos v lednu a únoru. Zhruba jedna třetina dotázaných dokonce vnímá životního prostředí jako nejnaléhavější problém, který je trápí více než nedostatek práce nebo kriminalita. Novinářům to dnes řekl sociolog Ivan Gabal, jehož společnost Analysis&Consulting výzkum zpracovala.

Sociologický výzkum firma zajišťovala pro Ústav experimentální medicíny Akademie věd ČR a je součástí projektu Program Ostrava, který zkoumá vliv znečištění ovzduší na populaci Moravskoslezského kraje.

"Je to něco, co lidé očekávají, že bude ostravská radnice, Moravskoslezský kraj a česká vláda řešit. Povaha toho řešení tak, jak je to vnímáno, nespočívá v určitých radikálních požadavcích, ale ve vyčištění průmyslové výroby," uvedl Gabal.

Dodal, že podstatná část dotazovaných je připravena projevit svůj postoj také ve volbách. Lidé se tak budou při volbách rozhodovat i podle přístupu k otázkám životního prostředí. Podle 40 procent dotázaných ovlivňuje nepříznivě kvalitu ovzduší průmysl, 34 procent dotázaných dokonce přímo uvedlo, že se jedná o společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO). Firma je považována za největšího znečišťovatele v regionu.

V únoru AMO začal s výstavbou moderní technologie, která má snížit emise prachu. Zřejmě jedna z nejvyšších ekologických investic v průmyslových firmách v ČR má být dokončena příští rok. Podle vedení firmy jde o první krok k řešení špatné situace ohledně kvality ovzduší v regionu. Následovat má i další část provozu. Splnění obou částí bude stát 1,4 miliardy korun.

Výzkumu firmy Analysis&Consulting se zúčastnilo zhruba 300 respondentů ve třech lokalitách ve městě. Jednalo se o Radvanice a Bartovice, které mají dlouhodobě značné problémy s kvalitou ovzduší, Mariánské Hory a Hulváky a Fifejdy, kde je rovněž horší kvalita ovzduší a pak městská část Poruba, kde je v rámci Ostravy znečištění nejnižší. Dotazování se účastnili lidé od 15 do 59 let.

Podobné mapování hlavních problémů provedla společnost v roce 2007 ve všech krajích České republiky. "Obdobný stupeň naléhavosti stavu životního prostředí jako ve vybraných ostravských městských částech nebyl zaznamenán v žádném z českých a moravských krajů," doplnil Gabal.

Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů