Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Provozovatelé skládek možná budou muset ještě před zahájením jejich provozu uzavírat pojištění odpovědnosti. Počítá s tím poslanecká novela zákona o odpadech.
Poslanci nezapomněli ani na výrobce a dovozce, těm uložili na bedra povinnost poskytovat zpracovatelům vraků podrobnější údaje o automobilech, třeba o jejich demontáži a skladování. Budou také muset kupující informovat o možnostech recyklace automobilů. Mezi jejich povinnosti bude patřit zřízení sběrných míst pro vraky vozidel.

V tvrdém astronomickém soupeření o výběr místa pro stavbu největšího dalekohledu všech dob E-ELT (European Extremely Large Telescope) za 900 milionů eur zůstaly jen dvě lokality: Kanárské ostrovy a Chile. Obě místa jsou málo znečištěná světelně i atmosféricky. Navíc leží blízko rovníku, respektive na jižní polokouli, odkud lze pozorovat jak střed naší galaxie, tak blízké satelitní galaxie.
Rozhodnutí má padnout během několika měsíců. E-ELT má tvořit 984 segmentů a průměr hlavního zrcadla bude 42 metrů. Největší současný dalekohled je ze 36 částí a má zrcadlo desetimetrové.

Pět cílů Evropy 2020: více zaměstnaných, méně chudých, větší investice do výzkumu, více vysokoškoláků, méně emisí skleníkových plynů
Do roku 2020 by se měly emise skleníkových plynů ve srovnání se stavem z roku 1990 snížit o 20 procent a spotřeba energie také o 20 procent.

V Blansku začalo napouštění zrevitalizovaného vodního díla Palava. V nadcházející turistické sezoně tak bude po dvouleté přestávce opět sloužit rekreantům. Vyčištění soustavy dvou nádrží přišlo na asi 8,5 milionu korun, řekl dnes ČTK blanenský místostarosta Jindřich Král.
Dlouhodobým problémem byla špatná kvalita vody v nádržích. V létě se v nich množily sinice. Tomu by mělo zamezit odbahnění Palavy. Odtěženo bylo celkem 5500 metrů krychlových bahna.
Na březích byly vykáceny náletové dřeviny, pláž má nový písek, obnovena byla skluzavka, skokanský můstek i molo na hladině. Po oteplení se počítá s úpravou okolí vodního díla.
V létě lze v Blansku vyrazit k vodě na Palavu nebo na tamní koupaliště. Tento areál byl před čtyřmi roky zmodernizován a za 90 milionů přestavěn na akvapark. Město se přesto rozhodlo investovat i do Palavy, a to kvůli obyvatelům, kteří dávají přednost přírodním koupalištím před moderními bazény.

Oblast Neapole v jihoitalské Campanii stále představuje ohrožení pro lidské zdraví a životní prostředí, protože úřady zde dosud nezajistily vhodnou síť k likvidaci odpadů. Rozhodl o tom včera Evropský soudní dvůr. Tento soud, který má konečné slovo v početných sporech o plnění a výklad legislativy EU, pohrozil Římu pokutami, pokud se situace nezlepší. V regionu Campania je podle unijní justice na veřejných prostranstvích navršeno nebývalé množství odpadu.

Zoopark Chomutov dovezl ze Zoo Olomouc nová chovná zvířata.
Zoolog M.Brtnický dovezl samce rysa karpatského narozeného v Olomouci. Rys byl koordinátorem plemenné knihy rysů doporučen jako vhodný partner pro chomutovskou samici. Mladá samice je již v zooparku 2 roky a byla odchycena jako mládě ve skleníku na zahradě v Kašperských horách. Výběru vhodného partnera předcházela zkouška DNA, aby se potvrdila příslušnost ke karpatské populaci rysa.
Obě zvířata vytvoří v Chomutově nový chovný pár.
Pro skupinu stávajících čtyř samic soba polárního byl dovezen nový dvouletý samec, který bude po krátké aklimatizaci přemístěn do expozice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů