Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslední smítka z ledovce...

...odstraňuje pracovník expozice v Klimahausu Bremerhaven 8° Ost, která byla otevřena na konci června v tomto severoněmeckém městě. Neobvyklá číslice v názvu značí, že se v jednotlivých expozicích návštěvník vlastně projde kolem osmého poledníku okolo celé Země, aby se přesvědčil, před jaké problémy staví změny klimatu lidi na celém světě. Krom švýcarského Isenthalu (na snímku), který sužují tajícím ledem uvolněné balvany, lze během několika hodin navštívit Afriku, Antarktidu, ostrovy Samoa i Aljašku a zároveň zažít i tamější klima.

Festival Expediční kamera se koná 10. března v berounské kavárně Jiná káva. Jde o celovečerní promítání filmů o dobrodružství, divoké přírodě, o extrémních zážitcích i sportech. na programu jsou snímky¨Bhútán - Hladanie šťastia, Hliněná řeka, The Sharp End, Uruca a Lighting Strike - Arwa Tower. Začátek promítání je v 18 hodin

Unikátní výstavu uspořádala v únoru karlovarská Základní škola jazyků v Krajské knihovně v Karlových Varech. Jejím tématem bylo životní prostředí a ekologické zdroje energie. Celou expozici vytvořili žáci v rámci Evropského projektu Linie 2011. Ke spolupráci přizvali žáky ze základné školy v Plavně. Projekt byl zahálen minulý rok a žáci díky němu prošli mnohými besedami, přednáškami a exkurzemi. Navštívili Čističku odpadních vod v Karlových Varech a firmu Biomasa, kde pro ně byla připravena přednáška na téma Ekologické zdroje energie.
Navštívili také Ekodepon - nejmodernější třídičku odpadů v Západních Čechách. Nechyběla ani návštěva Plavna a místní firmy Solarpower v Neuensalz a prohlédli si čističku odpadních vod v Plavně.

Pokutu ve vyši 1,5 milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí firmě Hybler z Jablonce nad Jizerou. Firma ve své kotelně spalovala levný mazut s příliš vysokým obsahem síry. Ohrožovala tak přírodu i obyvatele Jablonce nad Jizerou.

Ochranná ozonová vrstva v horních vrstvách zemské atmosféry lidským přičiněním významně zeslábla. Na zemský povrch by mělo dopadat více škodlivého ultrafialového záření. Lidé ale vypustili do ovzduší velké množství látek, které UV záření pohlcují. Tato "vzdušná špína" snížila v posledních desetiletích množství škodlivého záření o pětinu a nahradila tak chybějící ozon.

Před 13 800 roky se na Zemi ochladilo na dalších 1300 let. Dobu "miniledovou" označovanou jako "mladší dryas" odstartovalo provalení obřího severoamerického sladkovodního jezera, které se vylilo do severního Atlantiku a zastavilo Golfský proud. Děsivá je rychlost, s jakou Evropa "zamrzla". Stačilo k tomu jen pár měsíců.

Ničivé zemětřesení, které postihlo v roce 2008 čínskou provincii Sečuan a zabilo 80 000 lidí, bylo zřejmě vyvoláno napuštěním vodní přehrady. Průnik vody do podloží a tlak vody nahromaděné za hrází uvolnil napětí na geologických zlomech. Při zpětném ověřování podmínek, jaké vládly před a po zemětřesení, to zjistili jak čínští, tak i američtí geologové a seismologové.

Ekologický právní servis hledá právníka/právničku pro oblast právní řešení ochrany klimatu.
http://www.eps.cz/cz2218391ak/aktuality/

Hnutí DUHA hledá koordinátora/koordinátorku letních akcí pro veřejnost.
http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=prace&id=26

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů