Pátek, 19. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise dnes přijala pět rozhodnutí ohledně geneticky upravené kukuřice 1507x59122, 59122x1507xNK603, MON88017xMON810, MON89034xNK603 a Bt11xGA21 a jedno rozhodnutí o obnovení povolení kukuřice Bt11. Těchto 6 rozhodnutí se týká povolení k využití těchto druhů pro potravinové a krmné účely na dovoz a zpracování nikoliv pro účely pěstování. Tyto druhy kukuřice obdržely (od února 2009 do září 2009) kladné posouzení bezpečnosti od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a prošly celým povolovacím řízením stanoveným evropskou legislativou. Povolení platí po dobu 10 let a veškeré výrobky z těchto modifikovaných druhů kukuřice budou podléhat přísnému označování EU. Pro více informací zde.

Britská vláda během příštích 18 měsíců vynaloží 43 milionů liber (1,3 miliardy Kč) na podporu prodeje elektromobilů. Britové tak budou moci při nákupu takového vozu získat příspěvek až 5000 liber (téměř 150.000 Kč). Oznámilo to dnes britské ministerstvo dopravy.
Britové mohli od poloviny loňského května žádat o slevu 2000 liber na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Polovina peněz byla od vlády, druhá od prodejců a výrobců aut.
Vláda na program původně vyčlenila 300 milionů liber, později ohlásila zvýšení této částky o dalších 100 milionů. Program šrotovného však v březnu skončil a jeho příznivý vliv na prodej se postupně vytrácí.

Zpráva zveřejněná 16. července 2010 Evropskou komisí ukazuje, že velmi rychle roste zájem o organické potraviny, což má za následek i velké zvýšení dovozu, zejména v západních státech EU. Nárůstem poptávky po organických potravinách se přitom zvýšil i obchod mezi jednotlivými členskými státy, protože východní a střední státy poptávku také částečně pokrývají. Během roku 2007 utratili spotřebitelé za organické potraviny v EU téměř 14,5 miliardy euro, přičemž o více než tři čtvrtiny poptávky se postaralo Německo, Itálie, Velká Británie a Francie.

V návaznosti na zasedání kulatého stolu občanské společnosti EU-Čína v Chongqing se ve dnech 22.-24. července konal v Šanghaji seminář o obchodu a rozvoji. Seminář se zaměřil na tři hlavní témata: obchod a rozvoj, obchod a klimatické změny a investice a spolupráce. Předseda Sekce vnějších vztahů Evropského hospodářského a sociálního výboru Filip Hamro-Drotz zdůraznil, že si letos připomínáme 35. výročí vzniku vztahů mezi Evropskou unií a Čínou. Účastníci se shodli, že by se EU a Čína měly více zaměřit na spolupráci v boji proti změně klimatu. Dále doporučili podporovat obchod s ekologickým zbožím a službami, zejména v oblasti větrných a vodních turbín, solárních panelů, rostlinného odsolování mořské vody a čištění odpadních vod. S ohledem na jednání Světové obchodní organizace by měly EU a Čína společně dospět k dohodě o snížení celních bariér a soustředit se na snižování investičních a necelních překážek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů