Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na čtvrtek 12. 8. 2010 byli do Podkrušnohorského zooparku pozváni všichni, kteří ho v uplynulém roce finančně podpořili formou adopce nebo sponzoringu zvířat. V 15:00 hodin se sešlo více než 100 lidí, aby si při okružní jízdě prohlédli areál a dozvěděli se zajímavosti o jednotlivých druzích zvířat a informace o dění v zooparku. Na statku domácích zvířat předvedl ukázky výcviku dravců sokolník Jan Brož, který podal i vtipný a zajímavý výklad. Pro všechny pozvané bylo připraveno občerstvení a došlo i na oblíbené opékaní buřtů.
Všem adoptivním rodičům děkujeme za podporu a věříme, že jejich řady se budou i nadále rozrůstat.

Od 18. do 20. srpna se bude ve městě Chengde v čínské provincii Hebei konat 4. mezinárodní fórum budování ekologických měst. V současné době jsou přípravné práce hotové.
Fórum organizuje mezinárodní výbor budování ekologických měst společně s městskou vládou Chengde. Hlavní téma tohoto fóra je "Městská ekologická civilizace: omlazení a změny". Na fóru proběhnou tematické přednášky o budování ekologických měst. Kromě toho jsou připravena kulturní představení, tematické výstavy a další příslušné akce.

Pákistánský vysoký komisař v Británii Vadžíd Šamsul Hasan v úterý
uvedl, že počet obětí nejhorších povodní v zemi stoupl na 2000. Postiženo je jimi 20 miliónů lidí. Obnova země si dle něj vyžádá deset až patnáct miliard dolarů a bude trvat pět let. Světová banka týž den slíbila poskytnout 900 miliónů dolarů (asi 17 miliard korun).

V teráriích Podkrušnohorského zooparku se v červenci již po čtvrté podařilo rozmnožit užovku stromovou. Užovka, která patří na území České republiky mezi nejvzácnější a přísně chráněné druhy snesla v červnu letošního roku 5 vajíček. Z nich se po 41 dnech inkubace, vylíhla první malá užovka a po dalších dnech zbylé čtyři. Mláďata užovek stromových odmítají, až na malé výjimky, zpočátku potravu a musí být proto krmena uměle chovatelem. Postupně se naučí potravu přijímat sama a jejich odchov již nečiní větší problémy.

Dalším radostným přírůstkem jsou mláďata užovek amurských. Tato pěkně zbarvená až 170 cm měřící užovka patří svým vzezřením a klidnou povahou k oblíbeným a častým chovancům terárií. Jedna ze dvou chovaných samic užovky amurské nakladla 9 kožovitých vajíček, ze kterých se vylíhlo 7 mláďat. Mláďata měřila po vylíhnutí kolem 35 centimetrů a po několika dnech začala sama lovit předkládanou potravu. Mláďata musela být po dobu krmení od sebe oddělena, aby se vyloučilo jejich vzájemné napadení.

Pravidelně se chovateli zooparku panu Zelinkovi daří rozmnožovat i zmije růžkaté. V letošním roce se narodilo 7 mláďat tohoto nebezpečně jedovatého druhu.

Významným úspěchem je rozmnožení přísně chráněné želvy stepní - čtyřprsté. Rozmnožit se je podařilo již poněkolikáté, poprvé ale v hojném počtu 7 mláďat.
K úspěchu přispěl i nový způsob zimování želv přímo v prostorách jejich venkovního výběhu.
Tento druh želvy se v zajetí nemnoží často a proto má pro nás odchov velký význam.

Poprvé v historii chomutovského terária se podařilo rozmnožit i želvy zelenavé. Jediné mládě bohužel po týdnu uhynulo. Věříme, že příští rok se tento druh podaří úspěšně odchovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů