Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Profesor Martin Tangey z Edinburské univerzity se svým týmem přišel na to, jak z odpadu při výrobě whisky vyrábět nové biopalivo - butanol. Toto biopalivo přitom při spalování dává o třicet procent více energie než klasicky vyráběný etanol. Nový postup si již Tangey nechal patentovat.

Zavést praktické třídění odpadů v areálu olomoucké zoologické zahrady a podpořit sběr v problémových oblastech Olomouckého kraje hodlá letošní informační kampaň autorizované obalové společnosti EKO-KOM. Cílem pilotního projektu nazvaného "Čistá ZOO", je umožnění praktického třídění odpadů v areálu nejnavštěvovanějšího turistického cíle v kraji.

Povodně s sebou ale přinesli i jiné zajímavosti. Libereckým hasičům například daly možnost poprvé vyzkoušet schopnosti obojživelného vozidla Hägglunds BV 206. Pásový vůz, který je ve výzbroji hasičů už tři roky, byl nasazen ve Višňové a jeho hlavním úkolem byla evakuace lidí.

Bělotín/ Firmě z Bělotína způsobila návštěva zloděje o víkendu škodu 222 tisíc korun. Zloděj se dostal do areálu u místní dílny. Ukradl volně odložený kovový odpad a kovové náhradní díly na stavební techniku jako listová pera na nákladní vozidla, vodící a pojezdová kola, stahovací lopatu na traktor, břit na nakládací lžíci bagru a kovové bubny.

Společnost Marks & Spencer dokázala díky svému ekologickému a etickému programu Plán A snížit objem obalů u všech produktů o 36 %, zvýšit počet potravinářských výrobků s nižším obsahem soli na 91 % a vyrábět 84 % PET plastů z recyklovaných materiálů. Za poslední tři roky M&S také ušetřil 50 mil. liber, které investoval zpět do rozvoje ekologického a etického podnikání.

Na letošních veletrzích FachPack, PrintPack a LogIntern bude k vidění řada novinek a inovací, které odráží současné trendy v obalovém průmyslu. V první řadě je to orientace na zákazníka, energetická úspornost, udržitelnost výroby i balení včetně recyklovatelnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů