Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Elektrárenský gigant ČEZ hodlá expandovat i do dopravního byznysu. Polostátní firma bude investovat do rozvoje elektromobilů. "V příštích třech letech chceme na projekt Elektromobilita vynaložit několik set milionů korun," potvrdil Tomáš Chmelík, jenž se v ČEZ zabývá moderními technologiemi. Elektrárenská firma se rozhodla vybudovat do roku 2013 první tuzemskou síť standardizovaných dobíjecích stanic pro auta. Postaví jich několik stovek především v hlavním městě a v severočeském Vrchlabí. První chce dát do provozu už letos na podzim u svého sídla v Praze 4.

Popichování mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem má po včerejšku pokračování. Nyní jde o obří tendr na odstranění ekologických škod. Ve hře je až 115 miliard korun. Včera Nečas nečekaně zařadil na jednání vlády zprávu NKÚ, jež tendr kritizuje. Kalousek je "otcem" tohoto projektu. Nečas ho nyní vyzval, aby mu spolu s ministrem životního prostředí připravili "inventuru cenového odhadu" zakázky.

3500
ekologických zemědělců již působí v Česku. Jejich počet od začátku roku raketově vzrostl o 300 procent, což znamená nejrychlejší růst za 20 let.

Výroky týdne:

>>Chceme národní park vrátit lidem, kteří v něm žijí, i obcím.<<

Pavel Drobil,
ministr životního prostředí, o směru, jakým by se měl ubírat Národní park Šumava během jeho řízení resortu.
MF Dnes, 26. 8. 2010

Dalším efektivním krokem příznivců ekonomického využití Šumavy by mohlo být vrácení parku i desítkám tisíc dělných lidí, kteří byli odtud před šedesáti lety vysídleni.

>>Musíme si připustit, že zvířata chtějí migrovat stejně jako lidi.<<

Miroslav Patrik,
ekoaktivista, čelný odpůrce výstavby dálnice D8 Českým středohořím, o tom, zda zvířata doopravdy využívají nákladně budované ekokoridory přes dálnice.
LN, 28. 8. 2010

Třeba staří jeleni by mohli mít ve vozech Českých drah zvýhodněný tarif.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů