Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

"Spíše v řádu dnů, nikoli týdnů" chce premiér Petr Nečas jmenovat nového ministra životního prostředí. Prohlásil to včera po slavnostním novoročním obědě s Václavem Klausem, s nímž ale prý debatoval spíše o harmonogramu než o jménech konkrétních kandidátů.

Může Facebook pomoci k zlepšení ovzduší? Autoři takového projektu z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě mají za to, že ano. Svůj nápad, jak zapojit veřejnost do snahy zlepšit životní prostředí, nabízejí v soutěži Chytrá řešení pro životní prostředí. Jak sami dodávají, pro Ostravu jako dělané. Stačí mít internet.
Studenti už teď pracují na systému, který v Moravskoslezském kraji funguje jako krizový při povodních. Chtějí ho vylepšit tak, aby se dal využít při boji proti špatnému ovzduší. Jde především o to, aby byl jednoduše dostupný aktuální stav kvality vzduchu nejen z oficiálních měřidel, ale také od samotných lidí.
Tím bude možné odhalit v daný moment nejkritičtější oblasti, přibližuje svoji ideu doktorand na katedře informatiky a jeden z autorů nápadu Michal Kocyan: "V budoucnu, pokud budeme mít nasbíraná data, tak se dají vytvářet i nějaké modely. Když zkombinujete to, co zdají lidé plus naměřená data."

Uz dvanactou zimu specialne vyskoleni dobrovolnici pomahali s ochranou vzacnych selem v Beskydech a na Sumave. Patroly svoji pritomnosti rok co rok odrazuji pytlacici myslivce od ilegalniho lovu. Vyhledavaji take nastrahy, ktere lovci na vzacna zvirata pripravuji. Pridat se muzete i vy.
Reporterka Ceskeho rozhlasu se za hlidkami vydala osobne. Jeji reportaz si muzete poslechnout na
www.rozhlas.cz

ČEZ se na konci roku definitivně zbavil 9,15 procenta akcií, které držel v rumunské jaderné elektrárně Cernavoda. Minoritní podíl v projektové společnosti EnergoNuclear firma podle mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové převedla na majoritního akcionáře, rumunskou společnost SNN.
"Akcie ČEZ převedl za jejich nominální hodnotu, tedy za stejnou cenu, v jaké je získal," doplnila Nováková. Šlo o částku přibližně 7,4 milionu ronů, tedy zhruba 43 milionů korun.

V Británii se už čtvrtý týden hromadí odpadky v ulicích měst. Nejdříve to způsobil nečekaně prudký náraz zimy, pak nastoupily vánoční a novoroční svátky: v obou případech byl svoz odpadu ze zdravotních a bezpečnostních důvodů pozastaven.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů