Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plastové tašky na jedno použití by mohly být v Evropské unii v budoucnu zakázány. Evropská komise se dnes nechala slyšet, že se hodlá vážně zabývat "explozí" v jejich výrobě a používání. Zvažovat bude i jejich celoevropský zákaz.
"Produkce a používání plastových tašek na jedno použití se prudce rozrostly," prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Bruselu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik. To je podle něj vidět v přírodě i na mořích. Situace je podle něj dlouhodobě neudržitelná.
V EU už sice nějaká pravidla v tomto směru jsou, podle komisaře je nicméně vidět, že v EU existuje touha po jejich posílení. Evropská komise, která má v Evropské unii právo přicházet s novými legislativními návrhy, proto spustí široký konzultační proces. Jednou z jeho součástí bude i analýza dopadů, jaké by měl celoevropský zákaz těchto tašek, podotkl bez dalších podrobností eurokomisař.

Jednou z posledních čistíren odpadních vod, které se na severu Čech dočkají rekonstrukce, bude zřejmě malá čistírna v Braňanech na Mostecku. Severočeská vodárenská společnost (SVS) do ní investuje asi 30,5 milionu korun, které by ji měly dostat na úroveň odpovídající současným normám. ČTK o tom informovala mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.
SVS přitom už vloni vyhlásila, že s masivní rekonstrukcí čističek pomalu končí a bude se soustředit spíše na úpravny pitné vody. "Čistírna v Braňanech je v provozu od roku 1962 a využívala již zastaralé technologie, které neodpovídají přísnějším požadavkům nové legislativy," vysvětlil důvody rekonstrukce ředitel SVS Miroslav Harciník. SVS prý bude stavbu v celém rozsahu financovat z vlastních zdrojů; s čerpáním evropských dotací na loňské projekty má stále problémy.
Rekonstrukce se má týkat jak stavební, tak i technologické části čistírny. Přečištěné vody jsou vypouštěny do Braňanského potoka, který je přítokem Bíliny. V ní by tak mohla být díky nové stavbě voda opět o něco čistší. Rekonstrukce má skončit do 30. dubna 2012.

Které akcie vydělají na neštěstí v Japonsku
Předně se pozornost soustředí na alternativní zdroje energií. Rostou tak i malinké tržní kapitalizace v solárním odvětví. Solidní výkon předvedly například akcie firmy Power-One, zabývající se konverzí energie z alternativních zdrojů do tradiční přenosové sítě. Roste rakouský výrobce elektřiny Verbund, který nevyužívá jaderných zdrojů. A konečně, v prudce padajícím sektoru výroby čipů přidává Micron Technology, přičemž japonská Toshiba jako jeden z hlavních konkurentů ve výrobě flash pamětí počítá ztráty. Další zisky by mohly přijít z odvětví těžby uhlí a plynu nebo od výrobců stavební techniky.

PepsiCo na trh uvede první lahev, která není z ropy. K životnímu prostřední šetrný obal je vyrobený ze speciálního druhu trávy, lýka a slupek z obilovin. PepsiCo chce ekologický obal představit v příštím roce, pokud bude úspěšná pilotní fáze. Nedávno byli výrobci nápojů terčem kritiky ochránců životního prostředí, kteří je obviňovali z ničení životního prostředí právě kvůli plastovým obalům, jež se vyrábí z ropy. PepsiCo také vyrobila první plně zkompostovatelný sáček chipsů značky SunChips. Obal z rostlin představila v roce 2009 také Coca-Cola, jejíž lahev byla z 30 % vyrobená z cukrové třtiny.

Přírodní složení už i v komerčních pracích prášcích? Stále se rozšiřující ekologický trend se rozhodla následovat firma Henkel. Na trh v dubnu uvede prací prášek Persil Pure & Natural. Prací prášek má obsahovat eukalyptový olej jako hlavní přírodní složku. Tímto chce společnost podle svých slov oslovit moderní ženy (věk 18-48 ) zajímající se o zdravý životní styl. Marketingová podpora začne už v půlce dubna, nejsilnější však bude v květnu. Kromě TV, tisku a komunikace v místě prodeje má zaujmout i guerilla v parcích a venkovní reklama ve spolupráci se zoologickou zahradou.

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR,která se koná ve středu 23. března 2011 v 16:30 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4
Pro informaci:
1.
Informace o zajištění problematiky udržitelného rozvoje v České republice
č.j. 225/11
Předkládá: ministr životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů