Neděle, 5. května 2024

Žádejte Nadaci Partnerství o grant na environmentální projekty

Žádejte Nadaci Partnerství o grant na environmentální projekty

Celkem 1 milion korun rozdělí Nadace Partnerství na aktivity spojené s informováním veřejnosti, ovlivňováním legislativy nebo zapojením veřejnosti do rozhodování o životním prostředí. O příspěvek mohou žádat občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, nestátní neziskové organizace, nadace nebo nadační fondy. Maximální výše jednoho grantu je 300 tisíc korun, žádat o něj můžete prostřednictvím on-line systému Grantys do pondělí 12. září 2011.

"Těmito granty podporujeme zejména projekty, na které není možné získat prostředky ze státních nebo jiných zdrojů a dokonce ani od jiných programů Nadace Partnerství," uvádí František Brückner z Nadace Partnerství.

Zájemci mohou podávat své žádosti ve třech tematických oblastech: informování o oblastech, které stát a samospráva nepodporují nebo jen omezeně, například spotřebitelské chování nebo témata opomíjená veřejnou diskuzí. Druhou oblastí je ovlivňování legislativy na evropské i národní úrovni ve prospěch životního prostředí. Možné je žádat také na podporu aktivit, které zapojují veřejnost do rozhodování o životním prostředí. "Jsou to například projekty usnadňující zapojení místních lidí do přípravy územních plánů, právní a odborné asistence místním sdružením pro ochranu životního prostředí nebo ochrana cenných přírodních lokalit před neuváženou výstavbou," upřesňuje Brückner.

V minulém roce tak Nadace Partnerství například podpořila projekt Povodně a říční krajina, jehož cílem je obnovit přirozený charakter vodních toků, jejich smysl v krajině a pomáhat snížit rizika povodní. Nadační příspěvek umožní příjemci grantu, kterým je Koalici pro řeky, sjednotit dosud roztříštěné úsilí neziskových organizací a jednotlivců a propojit jejich aktivity na místní, regionální, celostátní i mezinárodní úrovni.

Dalším zajímavým loňským podpořeným projektem byl Monitoring modelové pasivní budovy, který se zaměřuje na informování veřejnosti o energeticky úsporném stavění. Zabývá se návrhem u nás ojedinělého monitoringu a vizualizace spotřeby energie (teplo, elektřina pro větrání, spotřebiče) a provozních stavů (teplot v různých místech, výtěžnosti solárních systémů) modelového pasivního domu v Hostětíně.

"Nadační příspěvky na tyto granty pochází z výnosů nadačního jmění a rozdělujeme je v tzv. Základním grantovém programu. Ten jako jeden ze základů Nadace Partnerství funguje již od založení nadace," dodává ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. "Za 20 let činnosti jsme v něm podpořili přes 700 projektů celkovou částkou 50 milionů korun," vypočítává Kundrata.

Více informací o grantové výzvě naleznou zájemci na www.nadacepartnerstvi.cz Uzávěrka žádostí je 12. září 2011, o podpoře projektů rozhodne správní rada Nadace Partnerství. Seznam podpořených projektů zveřejní nadace během listopadu 2011.

Více informací rád poskytne: František Brückner, grantový manažer Nadace Partnerství
tel: 515 903 115, e-mail: frantisek.bruckner @nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů