Sobota, 4. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dárek pro ČEZ. Energetická společnost ČEZ dostane v období 2013 až 2020 zhruba 77,6 milionu emisních povolenek zdarma. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na návrh ministerstva životního prostředí. Ten také předpokládá, že celkový počet povolenek, které budou v průběhu zmíněného období zdarma vydány všem výrobcům elektřiny v České republice, dosáhne 108,2 milionu.

Podle vedoucího kanceláře CzechTrade v Moskvě Štěpána Jílka se pro české exportéry v současné době nabízí řada atraktivních možností. Na odborném setkání exportérů pořádaném v květnu Asociací malých a středních podniků uvedl, že zajímavým exportním artiklem jsou zemědělské stroje, především zařízení pro živočišnou výrobu. Stále více se v dnešním Rusku prosazuje i ekologické myšlení - zájem je o čističky a spalovny komunálního odpadu.

Americká firma Westinghouse Electric Company, která je jedním z uchazečů v tendru o dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, si již připravuje půdu pro případné získání zakázky. Westinghouse uzavřel dohodu s českou společností I & C Energo. Dohoda zahrnuje exkluzivní spolupráci s I & C Energo v oblasti řídících a kontrolních systémů pro nové reaktory, souvisejícího testování a služeb v rámci spuštění elektrárny. Ve výběrovém řízení na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín Westinghouse nabízí svůj reaktor AP1000.

Konflikt s Polskem vyvolal toxický odpad z Ostravy. Již dříve totiž Poláci vrátili do Česka u nich uskladněný kal. A nyní je tam zase. Likvidace ekologických škod na Ostravsku se komplikuje kvůli rozchodu společností Geosan Group a Baltomu. Z ropných odpadů ze zkrachovalé ostravské chemičky Ostramo se stal mezinárodní problém. Nedávno řešili nelegální skladování odpadů z Ostrama polští inspektoři - celkem 338 tun jich v nepovoleném skladu objevili v městečku Sosnovec. Tamní úřady zahájily správní řízení s firmou Simul Trust z Vratimova, která tam materiál vyvezla. Firma Simul se postihu vyhnula tím, že odpad vrátila do Česka.

Nekontrolovaný rozvoj bioplynových stanic může přinést zdražení elektřiny, řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Od příštího roku by elektřina kvůli bioplynu mohla podle něj zdražit pro domácnosti o 1,7 procenta a pro velkoodběratele o 2,5 procenta. "Nedává smysl, aby od roku 2012 české domácnosti a firmy platily příspěvek na bioplynové stanice třikrát vyšší, než je bezpodmínečně nutné," řekl Kocourek. Ministerstvo průmyslu a obchodu se proto rozhodlo zastavit dotace na výstavbu bioplynových stanic. Stejně tak na konci července učinilo ministerstvo zemědělství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů