Pátek, 29. března 2024

Nové internetové stránky o etickém vzdělávání

Nové internetové stránky o etickém vzdělávání

InterNICHE (International Network For Humane Education - Mezinárodní síť pro humánní vzdělávání) spustila nové internetové stránky o alternativách k pokusům na zvířatech ve vzdělávání a při praxi v lékařských, veterinárních a biologických vědách. Stránky jsou dostupné na www.interniche.org. Obsahují velké množství informací, přístup do databáze alternativních metod a do databáze studií, které souvisí s humánním vzděláváním. Stránky jsou přeloženy do mnoha jazyků včetně češtiny a vytvořeny tak, aby vyhovovaly potřebám učitelů, lektorů, studentů, etických komisí, které rozhodují o povolování konkrétních testů na zvířatech, výrobců alternativ i ochránců zvířat.

Webové stránky zahrnují databázi alternativ InterNICHE (www.interniche.org/alternatives), která obsahuje popisy a odkazy na výrobce více než 1000 alternativních metod k pokusům na zvířatech, rozdělených podle oboru a typu pomůcky. Databáze je pravidelně aktualizována a doplněna fotografiemi. Součástí webu je i databáze studií InterNICHE (www.interniche.org/studies), která zahrnuje odkazy, abstrakty a další detaily k více než 1 000 publikovaným studiím a knihám, jež se týkají humánního vzdělávání, alternativních metod a souvisejících témat. Tato část obsahuje možnost komentářů. Obě databáze mohou sloužit k vyhledávání univerzitám a školicím centrům.

Nick Jukes, koordinátor InterNICHE, řekl: "Jsme potěšeni, že můžeme spustit nové webové stránky InterNICHE a naším plánem je ještě více rozšířit obsah a množství funkcí. Jsme přesvědčeni, že stránky představují možnost plně nahradit invazivní využívání zvířat ve výuce a že napomohou urychlit přeměnu vzdělávání a praxe v biologických vědách k plně humánnímu vzdělávání."

Barbora Večlová ze Svobody zvířat, kontaktní osoba InterNICHE pro ČR, dodává: "Webové stránky ukazují šíři alternativních metod ve vzdělávání, které mohou být použity ke všem typům pokusů na zvířatech a pitev ve výuce středních i vysokých škol a v dalším vzdělávání. Lidé zde také najdou zkušenosti studentů i učitelů s výukou bez ubližování zvířatům a postup, jak takové výuky dosáhnout."

Humánní vzdělávání je alternativou k tradičnímu využívání zvířat ve výuce, které zvířatům zbytečně ubližuje a studentům působí nemalé problémy. Zahrnuje použití nejrůznějších alternativních metod k pokusům na zvířatech a pitvám. Cílem není úplně vyloučit použití zvířat, ale jde o to, aby výuka byla přínosná a etická.

Alternativní metody pro vzdělávání zahrnují modely a simulátory (např. pro výuku anatomie, fyziologie a chirurgie), filmy (např. videozáznamy odborně provedených pitev), multimediální počítačové simulace (např. virtuální pitvy), pokusy studentů na sobě samých (např. pro výuku fyziologie), eticky získaná zvířata (tzn. zvířata, která zemřela přirozenou smrtí nebo musela být utracena ze zdravotních důvodů), praktika in vitro a klinickou praxi.

Kontaktní osoba: Mgr. Barbora Večlová
Telefon: 777 835 651
E-mail: pokusy@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů