Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kolik ministerstev má menší rozpočet než pražský dopravní podnik? Pět. Zahraničí, místní rozvoj, životní prostředí, kultura a zdravotnictví.

Ekologicky odpovědné rozhodnutí zůstává na spotřebitelích, kteří se můžou řídit pravidelně vydávanými seznamy, jež ryby dělí do tří kategorií. Tabu by měly být ryby z kategorie "no-no" - třeba atlantský mečoun, divoký jeseter nebo tuňák. Přijatelné jsou ryby označené "so-so" - třeba chňapalové ulovení v tropických vodách nebo mořský jazyk z Doveru. S klidným svědomím pak můžete kupovat neohrožené "go-go" ryby - například tresky a platýse vylovené v Tichém oceánu.

Kampaň ODS do podzimních senátních a krajských voleb povede její místopředseda Pavel Drobil. Šéf strany Petr Nečas jej pověřil vedením technického štábu pro přípravu kampaní. Server Euro.cz uvedl, že Drobil by se měl stát později také politickým šéfem kampaně. Dosud přitom nebyla uzavřena kauza možné korupce na Státním fondu životního prostředí z doby, kdy byl Drobil ministrem.

Německá spolková země Sasko podá spolu s Českem přihlášku na zapsání krušnohorských hornických památek na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Rozhodla o tom zemská vláda v Drážďanech. Původní plán počítal s návrhem už příští rok, ale termín se posunul na rok 2014, aby české ministerstvo kultury stihlo zpracovat všechny podklady. O zápis se chce ucházet asi 50 pozůstatků báňské činnosti v Krušných horách na obou stranách hranice, například městská památková zóna Krupka, štola Starý Martin nebo horská železnice Most-Dubí-Moldava.

Maďarsko potřebuje stavět silniční sítě, železniční koridory či rekonstruovat panelové byty a nemocnice. České firmy mohou dodávat technologie pro čističky odpadních vod, spalovny a skládky odpadů nebo se podílet na subdodávkách pro automobilový průmysl. Maďaři zpravidla říkají o českém zboží, že má německou kvalitu za zajímavou cenu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů