Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Není jednoduché posoudit vliv nešetrného kácení deštných pralesů v brazilské Amazonii a likvidace jiných tamních ekosystémů na exportní aktivity evropských podniků do Brazílie. Zřejmě budou minimální, sarkasticky lze dokonce dodat, že průmyslové zóny, které na vydrancovaných místech vznikají, přinášejí pro světové investory nové investiční příležitosti. Brazílie se nicméně dostává pod velký tlak jiných velmocí a sami Brazilci si začínají uvědomovat dalekosáhlý význam ochrany vlastní přírody, mj. i v důsledku slábnoucího turistického ruchu. Vážnějšími důvody jsou ale zřejmé vlivy na biodiverzitu (čtvrtina na světě používaných léčiv obsahuje přísady pocházející z tropických pralesů) a vliv na světové podnebí spojený se skleníkovými efekty. Z podnikatelského pohledu je třeba počítat s tím, že snadné získávání průmyslových zón na severu země bude s velkou pravděpodobností v budoucnu stále složitější a komplikovanější, stejně tak bude klesat podpora aktivit těžařského průmyslu.

Současně s tím, jak včera během dne vyhlásilo několik měst na severu Čech a na Moravě smogovou hrozbu, vydal Nejvyšší kontrolní úřad kritickou zprávu o tom, jak se vládě nedaří čerpat evropské peníze na zlepšování klimatu. Podle NKÚ hrozí, že ministerstvo životního prostředí nevyčerpá všechny peníze, které jsou do roku 2013 v Bruselu určeny pro Čechy na boj se smogem a špinavým ovzduším.

Dlouhé čekání skončilo. Hlavní město se dozvědělo, že nedostane evropskou dotaci na přestavbu čističky odpadních vod. Ano, na tu přestavbu, ze které údajně chtěl někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil vyextrahovat nějakou tu půlmiliardu pro politiky ODS. Ministr po vypuknutí aféry rezignoval a město tendr zrušilo a vypsalo znovu. Pražský primátor dokonce do lobbování angažoval těžkou váhu - bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Nic nebylo platné, úředníky se přesvědčit nepodařilo. Kromě námitky, že plány Prahy na novou čističku jsou zbytečně předimenzované, eurobyrokraté vytýkali dlouhodobou smlouvu se společností Veolia, která čistírnu provozuje. Evropské komisi se nelíbilo, že Praha firmě pronajala správu kanalizací až do roku 2028. Co teď? Pomocnou ruku podává právě Veolia - už dříve nabídla spolufinancování a tvrdí, že díky tomu bude voda pro Pražany levnější, než by byla v případě získání dotace. Nejsem expert na vodovody ani na dotace, ale nechápu, proč by někdo chtěl dotaci z EU, když je to méně výhodné. Nebo tady zase něco smrdí? Snad jsou to jen kanály.

Spermabanku pro Velký bariérový útes, která by mohla v budoucnosti zachránit existenci tohoto mimořádného přírodního útvaru u východního pobřeží Austrálie, založili australští vědci. Asi 70 miliard spermií a 22 miliard zárodků korálů je ponořeno v kapalném dusíku o teplotě minus 196 stupňů Celsia v zoologické zahradě ve městě Dubbo na okraji australské pouště v Novém Jižním Walesu.

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná ve středu 1. února 2012 v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4
3.
Informace o průběhu a výsledcích 9. konference smluvních stran Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy a 23. zasedání smluvních stran Montrealského protokolu o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu (Indonésie, 21. - 25. listopadu 2011)
č.j. 57/12
Předkládá: ministr životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů