Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Recyklovat 85 procent elektronického odpadu budou muset do konce tohoto desetiletí státy Evropské unie. Včera o tom rozhodl Evropský parlament. Nové opatření, s nímž už vyjádřila souhlas i Rada EU, proto státům ukládá, aby do roku 2015 sbíraly 45 procent veškerého produkovaného elektronického odpadu. Do roku 2019 pak stanoví cíl 85 procent. Desítka států, včetně České republiky, které potřebují zlepšit svou infrastrukturu, má lhůtu na splnění o dva roky delší.

PAP, který patří do italského koncernu Dopla, teď čeká po předválečném startu voskovaných kelímků a zavedení plastů v šedesátých letech další revoluční změna. V květnu tady spustí linku na výrobu části svého sortimentu z ekologického materiálu - máčené kartonáže, tedy buničiny - biologicky odbouratelné suroviny, která se na rozdíl od nynější prakticky nezničitelné produkce z polystyrenu a polypropylenu po několika měsících na skládce rozpadne.

Záchranáři ukončili pátrání po pohřešovaných osobách z výletní lodě Costa Concordia, která ztroskotala v polovině ledna u italských břehů. Důvodem rozhodnutí bylo nevystavovat potápěče přílišnému nebezpečí. Potápěči v lodi Costa Concordia našli 17 obětí, nezvěstných zůstává 15 osob. Protože už není žádná naděje, že by se ve vraku našel někdo živý, soustředí se nyní experti na zabránění ekologické katastrofě. Kvůli špatnému počasí nemohlo začít přečerpávání 2400 tun paliva z lodi.

Nejméně 60 lidí umrzlo v posledních dnech ve východní Evropě kvůli silným mrazům. Z toho 30 na Ukrajině, kde se teplota pohybovala na minus 30 stupních. Podobné teploty trápí i Polsko, Bulharsko a Rumunsko. Některé vlády již nařídily armádě distribuovat léky a potraviny lidem bez přístřeší. Podle meteorologů budou mrazy v příštích dnech pokračovat.

Když ekologie, tak ekologie. Jsou případy, kdy i temná strana Síly pomáhá. Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fun) ji využil k propagaci manifestačního globálního zhasnutí všech světel kvůli úsporám elektrické energie.

MERCEDES-BENZ B BUDE I HYBRIDNÍ
Automobilka ze Stuttgartu oznámila, že její model třídy B vyjede na silnice také jako plug-in hybrid. Vůz schopný jet několik kilometrů pouze na elektrický pohon s případným dobíjením ze zásuvky bude konkurovat Lexusu CT200h.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů