Pátek, 26. dubna 2024

DUHOVKY: Povedlo se - stát dá peníze na Zelenou úsporám 2

DUHOVKY: Povedlo se - stát dá peníze na Zelenou úsporám 2

DOMY
Povedlo se - stát dá peníze na Zelenou úsporám 2

První velký úspěch hned z kraje roku 2012: ministr životního prostředí Tomáš Chalupa minulý týden anoncoval, že pomůže statisícům domácností investovat do chytrých domů - a snížit tak účty za teplo o tisíce korun ročně. Je to prakticky stejný plán, jaký Hnutí DUHA navrhlo loni - takže jsme velmi spokojeni.

Nový program srazí naši závislost na povrchových uhelných dolech i na drahém ruském plynu. Naváže na úspěšnou a populární Zelenou úsporám. Stát pomůže domácnostem - a také obcím - se zateplováním domů, výměnou oken nebo instalací čistého vytápění a podobně. Nezávislá studie, kterou jsme zadali, spočetla, že chytré domy mohou českým domácnostem, obcím a firmám ušetřit 39 miliard korun ročně.

EKONOMIKA
Zestárlí politici se omlouvají

Pražské centrum pokryly reklamy s klíčovými politiky, kteří se coby zestárlí v roce 2030 omlouvají, že promeškali příležitost nastartovat v Česku chytrou ekonomiku. Pražané tak celý únor budou potkávat Petra Nečase, Miroslava Kalouska a Bohuslava Sobotku se šedinami a vráskami ve tváři, jak říkají: "Promiňte."

Kampaň umožnila nízká nekomerční cena za umístění reklam a grant od nadace. Má upozornit na důležitou iniciativu Velká výzva, v níž Hnutí DUHA prosazuje nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jakým tempem se Česko bude zbavovat své závislosti na drahých fosilních palivech a nastartuje modernizaci ekonomiky. Připojte se k nám a rozhýbejte politiky - nebo si výše stáhněte naše originální plakáty.

POLITIKA
TOP09 podporuje Velkou výzvu

A další úspěch: nový zákon, který v iniciativě Velká výzva prosazujeme, v úterý uvítala rovněž TOP 09. Vládní strana se přidala k dalším politikům, kteří chtějí rozhýbat investice do čistých řešení - jako jsou chytré domy a pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech.

Novou legislativu, jež závazně stanoví tempo, jakým bude klesat naše závislost na fosilních palivech, podporuje ji už ČSSD, Věci veřejné a podle nezávislého průzkumu Factum Invenio také 66 procent obyvatel České republiky. Daří se nám tak krok po kroku sbírat silnou podporu politiků pro toto opatření. Chytrou ekonomiku můžete nastartovat i vy. Už více než 22 000 lidí oslovilo poslance a vyzvalo je k přijetí důležitého zákona. Pomozte prosím přesvědčit předsedu vlády, aby se také přidal.

EVROPA
Přednost dostala kohoutková voda

Pijete doma nebo v práci vodu z kohoutku? Evropští politici ji nyní na svých jednáních dostávají automaticky. Přednost nebalené vodě před zbytečnými plastovými lahvemi se rozhodlo dát v rámci svého předsednictví Dánsko. Chce tak snížit náklady a zároveň zmenšit skládky. Dánský ministr pro evropské záležitosti rovněž prozradil, že chce také prosadit, aby politici místo cestování autem využívali veřejnou dopravu. Měli by tedy jít příkladem ve snižování závislosti na drahém dovozu ropy (a účtů, které daňoví poplatníci musí hradit za jejich summity). Uvidíme, co dalšího změní v EU země, pro kterou je chytrá ekonomika jednou z priorit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů