Sobota, 20. dubna 2024

Ministr životního prostředí se poprvé setkal se starosty šumavských obcí

Ministr životního prostředí se poprvé setkal se starosty šumavských obcí

Se starostkami a starosty obcí ležících v oblasti Národního parku Šumava, představiteli Svazu obcí NP Šumava a Regionální sekce Rady NP a zástupci Plzeňského a Jihočeského kraje se dnes sešli úřadující ministr životního prostředí Jan Dusík, ředitel Správy NP Šumava František Krejčí a náměstek ministr životního prostředí František Pelc. Jako hosté dnešního jednání se zúčastnili i dva bývalí ministři životního prostředí Ladislav Miko a Martin Bursík.
Jednání na straně starostů byli přítomni Jan Janoušek - starosta obce Horská Kvilda, Jan Stráský - poradce hejtmana Jihočeského kraje a předseda Rady NP Šumava, Jiří Hůlka - starosta obce Horní Planá a předseda Svazu obcí NP Šumava, Jiří Fastner - starosta obce Horní Vltavice a místopředseda Svazu obcí NP Šumava, Milena Fudyová - místostarostka obce Nová Pec, Ivana Pěčová - starostka obce Srní, Václav Vostradovský - starosta obce Kvilda, Zdeňka Lelková - starostka obce Stožec, Jana Hrazáková - starostka obce Borová Lada a předsedkyně Regionální sekce Rady NP Šumava, Antonín Schubert - starosta obce Modrava, Luboš Průša - ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje, Petr Smutný - radní Plzeňského kraje, starosta Prášil Mojmír Kabát.
Hlavním tématem dnešního setkání bylo další projednávání společné dohody o spolupráci mezi MŽP, Správou NP Šumava a šumavskými obcemi (Vize Šumava 2020).
Ministr životního prostředí Jan Dusík se se zástupci šumavských obcí setkal poprvé. "Ve svém funkčním období bych spolu s ředitelem Františkem Krejčím a náměstkem Františkem Pelcem chtěl pokračovat v tom, co bylo započato mými předchůdci. Kontinuita má svoje opodstatnění, provázanost ochrany přírody a života na Šumavě je dlouhodobý proces a já bych do něj chtěl během svého krátkého působení konstruktivně přispět", říká ministr Dusík.
V souvislosti se Šumavou ministr Dusík dokončil v poslední době pro Šumavu dvě zásadní věci, které byly původně rovněž obsahem dohody Vize Šumava 2020. Jednak vláda schválila Krajinný plán integrovaného rozvoje (KIPR), díky kterému budou bodově (10%) zvýhodněny projekty obcí ve specifických oblastech, podávané do operačních programů a dále MŽP vytvořilo speciální program podpory obcí hrazený ze SFŽP. "KIPR a podpora obcí je náš vklad do naplňování Vize Šumava 2020", popisuje snahy ministerstva náměstek ministra životního prostředí František Pelc.
V souvislosti s programem podpory obcí ředitel Správy NP František Krejčí navrhl uspořádání semináře, aby se všichni starostové měli možnost podrobně seznámit s fungováním obou programů a mohli tak začít co nejdříve čerpat finanční podporu. František Krejčí rovněž přislíbil rozšíření existujících poradenských center NP o poradenství v oblasti programu Zelená úsporám.
"My jsme dnes provedli společně inventuru událostí do dnešní doby, problémy se daří věcně řešit a Vize 2020 po doplnění technických podkladů spěje k podpisu", komentuje dnešní setkání starosta obce Horní Planá Jiří Hůlka.
"Text je, po menších redakčních úpravách, připraven k podpisu. Byl bych rád, abychom jej společně podepsali do konce ledna," dodal ministr Dusík.


Poznámka:

Návrh principů vize rozvoje Šumavy do roku 2020, s nímž přicházejí MŽP a Správa NP Šumava do jednání s obcemi, je postaven na tom, že rozvoj obcí na území národního parku je třeba vnímat jako rozvoj ve specifickém regionu, neboť je do jisté míry omezen právě faktem, že se jedná o nejvyšší kategorii velkoplošného chráněného území. MŽP a Správa NP Šumava spolu s obcemi pracují na přípravě tzv. "masterplanu" - tedy koncepci rozvoje obcí na území a v regionu NP Šumava.
V ochraně přírody MŽP a Správa NP Šumava navrhují stabilizovat na minimálně 10 let rozlohu bezzásahových území na současných 21 % s výhledovým rozšířením o 9 % oblastí, která jsou dnes v přechodovém režimu.

Petra Roubíčková
tisková mluvčí

Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů