Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lepší ochrana Moravské Amazonie bude výhodou i pro okolní obce

Lepší ochrana Moravské Amazonie  bude výhodou i pro okolní obce

Ochrana unikátních lužních lesů před přeměnou v plantáže či ochrana vzácných druhů fauny a flóry - to jsou podle Hnutí DUHA hlavní důvody pro vyhlášení chráněné krajinné oblasti na soutoku Dyje s Moravou. Ekologická organizace však podotkla, že záměr bude mít velký přínos i pro místní obce.

Starostové obcí z okolí Břeclavi, kde ministerstvo životního prostředí plánuje vyhlásit novou chráněnou krajinnou oblast, dnes budou diskutovat s ministrem Janem Dusíkem. [1]

Lužní lesy pod Břeclaví patří mezi nejvzácnější části české přírody. Jsou součástí evropské soustavy ochrany přírody Natura 2000. Rostou zde nejstarší duby, jilmy a habry v České republice. Domov tu má řada druhů flóry i fauny ohrožených vyhubením, pro které se místům nad soutokem přezdívá Moravská Amazonie.

Chráněná krajinná oblast zvýší prestiž území mezi turisty z celé České republiky i zbytku Evropy. Vytvoří tak nové příležitosti v cestovním ruchu, pohostinství a podobně. Obcím se také otevřou další možnosti pro čerpání dotací, například na stavbu čistíren odpadních vod. Naopak obávané omezení výstavby může zasáhnout jen minimum lidí, protože drtivá většina CHKO se bude nacházet v záplavových oblastech. Tam je výstavba zakázána již nyní.

Přečtěte si informační o přínosech ochrany přírody pro turistiku na jihu Moravy:
www.hnutiduha.cz

Stáhněte si také informační list o Moravské Amazonii, oblasti soutoku Dyje s Moravou:
www.hnutiduha.cz

Doktor Lukáš Čížek, zoolog z Entomologického ústavu Akademie věd a odborník na jihomoravské lužní lesy, řekl:
"Vzácné lužní lesy se rychle mění v paseky a stejnověké plantáže. Ohrožené druhy mizí, přírodní hodnota a s ní atraktivita celé oblasti klesá. To ohrožuje dlouhodobý rozvoj a ochuzuje obyvatele místní i celé republiky. Správa lokality jako chráněné krajinné oblasti je možností jak toto unikátní dědictví naších předků zachovat."

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Převážná většina navrhované chráněné krajinné oblasti leží v záplavovém území, kde žádné omezení starostům ani běžným občanům nehrozí. Vyhlášení CHKO Soutok ochrání unikátní přírodu a přinese ekonomické příležitosti pro obce, zejména v oblasti cestovního ruchu nebo dotací. Moravská Amazonie je skvost, na který místní lidé mohou být právem pyšní. Je už desítky let známý po celé Evropě. Pouze jako chráněná krajinná oblast zůstane místem pro život mnoha vzácných druhů rostlin i zvířat a unikátních prastarých stromů."

Kontakt:
Jaromír Bláha, Hnutí DUHA, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Lukáš Čížek, Entomologický ústav Akademie věd ČR, telefon 608 562 628

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů