Čtvrtek, 28. března 2024

Likvidovat přemnoženou kleč přijedou do Krkonoš i dobrovolníci ze zahraničí.

Likvidovat přemnoženou kleč přijedou do Krkonoš i dobrovolníci ze zahraničí.

Dvacítka mladých lidí z různých koutů světa (Jižní Koreje, Srbska, Španělska, Itálie, Francie a dalších zemí) přijede do Čech, aby pomohla v nejcennější části přírody Krkonoš na tzv. alpinských loukách likvidovat nepůvodní kleč, která znemožňuje existenci chráněných druhů rostlin. Dobrovolníci budou pracovat od 1. -- 13. srpna na workcampu, který pořádá Čmelák -- Společnost přátel přírody ve spolupráci se Sdružením dobrovolných aktivit - INEX.

Celá akce je podporována Správou Krkonošského národního parku, Vědeckou radou KRNAP, Ministerstvem životního prostředí ČR a také Evropskou unií, která poskytla finanční prostředky. Dobrovolníci nejenom ze zahraničí ale i z Čech budou pracovat v srdci národního parku, říká mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: "Likvidační práce jsou naplánovány v oblasti nedaleko Labské boudy, kde budou i dobrovolníci ubytováni. Určitě si tito mladí lidé zaslouží obdiv, protože část prázdnin stráví náročnou manuální prací v drsných podmínkách našich nejvyšších hor. Samozřejmě celý workcamp nebudou jen prořezávat kleč, připravili jsme pro ně i výlety do přírody národního parku."

Kleč byla na hřebenech Krkonoš vysázena v druhé polovině 20. století necitlivě, sázela se i na místa, kde by přirozeně nikdy nerostla a ve velmi hustém sponu. Postupně tak docházelo k ohrožování dvou unikátních fenoménů krkonošské přírody. Jak se kleč totiž rozrůstala, ubývalo místo pro chráněné druhy rostlin, rostoucí! na alpinských loukách a také k rozrušování tzv. mrazem tříděných půd, které kleč svými kořeny trhá. Je proto naplánováno během několika let prořezat kleč na cca. 120 hektarech (pouze na nejcennějších lokalitách), a to v různém stupni (od 10-90% redukce).

Mezinárodní workcamp pořádá Čmelák -- Společnost přátel přírody a Sdružení dobrovolných aktivit -- INEX, které od roku 1991 působí v oblasti mezinárodního dobrovolnictví. Spolupráci hodnotí koordinátorka dobrovolníků sdružení Čmelák -- SPP Marta Satková. "Díky této sedmileté spolupráci na sever Čech zavítalo už více než 80 dobrovolníků z celého světa, kteří Čmelákovi pomáhali s výsadbou ohrožených druhů dřevin nebo při budování Nového pralesa na Ještědském hřebeni. Letos je to poprvé, co budeme zlepšovat stav přírody v Krkonošském národním parku."


Kontaktní osoba: Mgr. Martin Benda
Telefon: 777 749 335
E-mail: martin.benda@cmelak.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů