Pátek, 19. dubna 2024

Přírodovědci podpořili vytvoření Národního parku Jeseníky

Přírodovědci podpořili vytvoření Národního parku Jeseníky

Příznivci vyhlášení Národního parku Jeseníky získali do rukou pádný argument od přírodovědců, kteří se na tamní krajinu zaměřují. Z jejich zkoumání vyplývá, že příroda Jeseníků je sice mezinárodně výjimečná, ale zároveň ji ohrožují vážné ekologické problémy. Odborníci proto soudí, že vhodným řešením je právě vytvoření národního parku. Prohlášení přírodovědci zasílají ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS). Například Společnost přátel Jeseníků krok vítá, sdělil dnes ČTK její předseda Ondřej Bačík.

Prohlášení podepsalo 20 přírodovědců, kteří se přírodě Jeseníků věnují už desetiletí. Podle nich má příroda Jeseníků evropský význam, vyskytují se tam druhy rostlin a živočichů původem ze Skandinávie, ale také druhy z Alp a Karpat. Region ale také čelí řadě významných ekologických problémů. Patří k nim například zarůstání vysokohorského bezlesí nepůvodní borovicí klečí i intenzivní lesní hospodaření na většině plochy chráněné krajinné oblasti.

"Nejcennější fenomény živé i neživé přírody Jeseníků nám mizí doslova před očima. Vymírají reliktní populace hmyzu a rostlin, kleč ničí unikátní mrazem tříděné půdy, z horských lesů se dlouhodobě stávají plantáže na dříví téměř bez života," uvedl například Tomáš Kuras z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Odborníci proto žádají ministra životního prostředí, aby učinil konkrétní kroky vedoucí ke zlepšení péče o tamní přírodu. "Vhodným a účinným řešením se ukazuje příprava a realizace kvalitně propracovaného Národního parku Jeseníky," stojí v prohlášení.

"Představitelé místních obcí, Olomouckého i Moravskoslezského kraje i státní ochrany přírody by měli naslouchat hlasu odborníků. Kvalitně připravený národní park pomůže nejen přírodě, ale i regionu," soudí Bačík.

Petici za vytvoření parku podepsalo na 15.500 lidí. Její organizátoři ji na začátku května předali v Jeseníku ministru životního prostředí. Ten už dříve uvedl, že celý proces je teprve na počátku, trvat může i několik let.
"Téma diskutuje v pracovní skupině, kterou zřídilo ministerstvo. Vzniká rámcový plán péče, celý proces je ale dlouhodobý," uvedl i Bačík.

Proti vzniku parku se staví někteří starostové a zástupci státního podniku Lesy ČR. "Podle našeho názoru je stávající územní ochrana dostačující," řekl už dříve novinářům ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Šumperk Pavel Indra. V případě vyhlášení národního parku má obavu i z potlačení aktivního zásahu proti kůrovci a z možného rozšíření kůrovcové kalamity.

Plocha národní parku by podle iniciátorů petice měla zhruba 25 procent stávající CHKO, tedy téměř 200 kilometrů čtverečních, a park by se rozkládal mimo obce a obydlené části Jeseníků.

Nejstarším a zřejmě nejznámějším národním parkem v zemi je Krkonošský národní park. Největším národním parkem v ČR je Národní park Šumava, nejmladším Národní park České Švýcarsko a primát nejmenšího drží Národní park Podyjí.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů