Čtvrtek, 28. března 2024

Kvilda je obcí rekordů. A chce to mít i na papíře

Kvilda je obcí rekordů. A chce to mít i na papíře

V pěti ohledech nepřekoná Kvildu žádná obec v republice. V pátek se proto pokusí o zápis do České knihy rekordů.
Kvilda - obec plná rekordů. To je motto a zároveň název akce, která se uskuteční v pátek 9. prosince na místní návsi. Obec Kvilda, ležící v samém středu Národního parku Šumava, se pokusí zapsat do České knihy rekordů. Přijedou sem inspektoři z pelhřimovské Agentury Dobrý den, kteří všechny údaje prověří a prošetří. Starosta Kvildy Václav Vostradovský má o přednostech obce jasno. "Tolik rekordních ukazatelů, jako máme my, nemá žádná jiná obec v republice," tvrdí.

Na Kvildě, je k trvalému pobytu hlášeno zhruba 180 lidí, ale zato patří mezi turisticky nejvyhledávanější šumavské lokality.

"Přesto o našich pěti rekordech, které v rámci České republiky držíme, téměř nikdo neví. Nebo se o nich ví jen jednotlivě," říká starosta Vostradovský.

Za prvé - Kvilda leží v nadmořské výšce 1065 metrů a díky tomu a je nejvýše položenou obcí u nás.
Další rekordní zářez má Kvilda díky nejvyššímu živě rostoucímu vánočnímu stromu v Čechách. Měří 26 metrů a rozsvítil se o první adventní neděli. "Strom se o Vánocích stane centrem veškerého kulturního dění na Kvildě. Mikuláš tu bude rozdávat dárky. Bude tu stát živý betlém," jmenuje starosta.

V katastru obce Kvilda pramení i naše nejdelší řeka Vltava. To je třetí rekord. Pramen Teplé Vltavy vyvěrá na úpatí Černé Hory, necelých sedm kilometrů jižně od obce, v nadmořské výšce 1172 metrů nad mořem.

Čtvrtý rekord - nedaleko Kvildy leží také nejstudenější místo v České republice - Jezerní slať. I v nejteplejším letním měsíci je zde průměrně šest dní mrazivých. Celoroční průměrná teplota činí dva stupně nad nulou. A nejnižší naměřená hodnota tady dosáhla mínus 41,6°C.

Za pátý vděčí Kvilda Německému tělovýchovnému spolku. V obci v roce 1931 vybudoval tělocvičnu, která dnes slouží jako společenský sál.

Budova je výjimečná konstrukcí stropu. "Ten je postavený za použití střešní kosočtvercové dřevěné vazby prkének bez použití trámů. Vedle toho, že má sál unikátní vzhled, má i vynikající akustiku," říká starosta Vostradovský. Jiný sál s podobnou konstrukcí stropu už v České republice není.

Akce během které inspektoři z Agentury Dobrý den například přeměří kvildský smrk a Kvilda se pak možná navždy zapíše do České knihy rekordů, začíná v pátek ve 13 hodin na zdejším náměstí a skončí o dvě hodiny později. V pět hodin bude na programu živý betlém.
Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
mobil: +420 731 530 509

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů