Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kromě drobného elektroodpadu se v ekocentru můžete zbavit také vybitých baterií

Kromě drobného elektroodpadu se v ekocentru můžete zbavit také vybitých baterií

MOST Třídění základních složek komunálního odpadu do žlutých, modrých, bílých, případně zelených kontejnerů má většina z nás již dostatečně zažito. Přesto končí v kontejnerech zcela zbytečně spousta odpadu, který je možné dále recyklovat. Příkladem jsou drobné elektrospotřebiče a vybité baterie. Každý z nás má přitom možnost zbavit se jich v souladu se zákonem i se svým svědomím - kromě celé řady sběrných míst mají tuto možnost také návštěvníci Ekologického centra Most.

V současné době činí spotřeba baterií v ČR podle odhadů cca 10 kusů baterií na jednoho obyvatele za rok. Z toho lze odhad­nout celkovou roční spotřebu baterií v ČR na 100 mil. kusů. Jiný odhad uvádí prů­měrnou spotřebu 8,3 kusů akumulátorů a baterií na obyvatele
a rok, přičemž zhru­ba polovinu tvoří akumulátory na bázi niklu. Problém nastává, když se baterie vybije a je nám již k ničemu. Nejpohodlnější způsob, jak se jí zbavit - vyhodit do koše - je zároveň ten nejhorší. Baterie jsou velmi nebezpečným odpadem a přesně tak bychom s nimi měli nakládat. Použité baterie rozhodně nepatří do kontejnerů s komunálním odpadem. Těžké kovy obsažené v bateriích, jako např. olovo, nikl, zinek, mangan, kadmium, kobalt a další mají prokazatelně škodlivý vliv na lidské zdraví. Toxické kovy mají schopnost hromadit se v organismu, především v játrech, ledvinách a v kostech, navíc jsou karcinogenní. Vyhazování baterií do sběrných nádob určených pro komunální odpad nebo do volné přírody je tedy zakázáno.

Použité články a baterie (např. tužkové baterie z dálkového ovládání, knoflíkové baterky
z náramkových hodinek, dobíjecí akumulátor z mobilních telefonů atd.) můžete odevzdat
v maloobchodech s potravinami, v prodejnách elektro, hobby centrech, prodejnách s drogistickým zbožím, na některých školách, úřadech a ve sběrných dvorech. Nově můžete použité baterie odevzdat také v Ekologickém centru Most, kde je umístěn box, umožňující shromažďování a skladování použitých baterií a dále e-box na vysloužilé drobné elektrospotřebiče.
Zpětný odběr baterií zajišťuje společnost Ecobat, která provozuje v současné době více než 10 tisíc míst zpětného odběru a v roce 2009 zajistila zpětný odběr 409 tun přenosných baterií. Oproti roku 2008 je to nárůst o 23%. Toto na pohled ohromné množství baterií však v přepočtu znamená pouze 1-2 odebrané baterie na člověka. Z této jednoduché matematiky nám vychází, že bohužel ne všichni nakládají s použitými bateriemi tak, jak mají. Časované bomby, které si sami v přírodě utváříme v podobě skládek komunálního odpadu, se dál plní nebezpečným odpadem.

Třídit použité baterie má nejen svůj ekologický význam, ale také ekonomický přínos. Vybité baterie obsahují cenné druhotné suroviny. Recyklací kovových látek obsažených v bateriích lze dosáhnout významných energetických a materiálových úspor primárních surovin.

Aby baterie dobře sloužily a dlouho vydržely, je nutné je uchovávat v původním neporušeném obalu. Všechny baterie mají tendenci ztrácet časem energii, i když nebyly dosud použity. Proto skladujte i nepoužité baterie na chladném a suchém místě. Nenechávejte baterie v elektrických přístrojích a zařízeních, pokud je nehodláte delší dobu používat, vyndejte je.

Vývoj baterií jde stále kupředu. Dnes už si při koupi přístroje může každý rozmyslet, s ohledem na ochranu přírody i na hlas svého svědomí, zda nutně potřebuje cestovní přenosný přístroj na baterie nebo zda raději upřednostní přístroj napájený přímo ze sítě. "Pokud už se rozhodnete pro koupi přístroje na baterie, ekologicky i ekonomicky šetrnější volbou jsou bezesporu dobíjecí baterie, které se dají používat opakovaně. Dalším moderním trendem jsou např. solární nabíječky baterií, které se výborně hodí na delší pobyty v přírodě. Několik solárních nabíječek od nás v rámci různých ekologických soutěží získali také žáci z Mostu.", uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra Most.

Pokud chcete přispět k důkladnějšímu sběru, třídění a recyklaci baterií, můžete se zapojit
do kolektivního systému Ecobat a zřídit odběrné místo baterií např. ve vaší škole či firmě. Potřebné informace k tomuto kroku získáte na e-mailové adrese ecobat@ecobat.cz.

Potřebujete-li v problematice třídění a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů poradit, obraťte se na bezplatnou linku ekocentra tel. 800 195 342, nebo na e-mail: ecmost@vuhu.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů