Středa, 24. dubna 2024

Zničte to tady, prosím

Zničte to tady, prosím
Hned na několika místech Česka se snaží uchytit italská firma Ecodeco a rozjet tam svůj byznys - skládky běžného i nebezpečného odpadu. V západní Evropě má pověst solidního renomovaného podniku, tady jde za svým cílem trpělivě a bez skrupulí. Ve Zbuzanech, vesničce kousek za Prahou, se firmě podařilo originálním způsobem zkorumpovat a zneužít k prosazení svého záměru rovnou několik desítek místních usedlíků.

Nebezpečný zázrak

Před devíti lety se osmatřicet majitelů polí mezi Zbuzany a Chýnicemi spojilo s tím, že budou společně hledat kupce. Přestože jde o lákavou oblast kousek od Prahy, stavbu vilek podle majitelů znemožňuje několikakilometrová vzdálenost od vesnic, ze kterých by se mohly táhnout potřebné sítě. V okolí se kdysi těžil písek, proto se rozhodli zkusit stejnou cestu. \"Hledali jsme investora, který by vytěžil štěrkopísek, jámu zavezl stavebními odpady a pak na celém bezmála třicetihektarovém pozemku vysadil les,\" vzpomíná jedna z aktivních majitelek Dagmar Michálková.
Aby se jejich plán mohl uskutečnit, bylo třeba změnit územní plán obce. To se povedlo bez problémů, ale taky bez výsledku: žádný zájemce o těžbu nekvalitní suroviny se neobjevil.
A pak najednou přišel zázrak. Právník, kterého si majitelé polí najali, konečně přivedl kupce: italskou odpadářskou firmu Ecodeco. Věc měla ale háček - její plány zdaleka překračovaly původní představu. Ecodeco chce na koupených polích vybudovat obrovskou skládku, kam bude co patnáct minut přijíždět náklaďák s odpady, včetně nebezpečných. V provozu by měla být dvacet let. Ve stráních nad vesničkou Chýnice kousek od CHKO Český kras mají vyrůst haly na zpracování a skladování odpadů. Místním se to samozřejmě nelíbí a děsí je i to, že skládka by ohrozila jejich zdroj vody. Nákladní auta by zase znepříjemnila život lidem z vesničky Ořech, přes kterou vede k nabízeným parcelám příjezdová cesta. Starostové obou vesnic se proto proti plánované skládce vzepřeli a po jejich boku se do boje pustilo i nově vzniklé sdružení Karlštejnská cesta.
Proti jsou také úředníci. \"Středočeský kraj nebude podporovat výstavbu nových skládek,\" prohlásil šéf odboru životního prostředí Jaroslav Obermajer s tím, že kraj jich má pro své potřeby dost. \"Záměr se nám nelíbí,\" říká Markéta Fialová ze stejného odboru pověřené obce Černošice. \"Takový provoz se normálně staví tam, kde je stará skládka, kterou je třeba zpracovat do bezpečného stavu, nebo v místech, kde je soustředěný průmysl. Tady nic takového není.\"

Podívejte na vařečku

Má-li Ecodeco svůj záměr prosadit, je pro ni klíčový jeden bod: nová změna územního plánu Zbuzan. \"Pokud se do něj skládku podaří dostat, je to velký a významný krok k jejímu opravdovému vzniku,\" říká právník Petr Kužvart, který odpůrcům zbuzanské skládky radí.
Ecodeco zvolila svéráznou cestu k úspěchu: řekla majitelům, že pole koupí až ve chvíli, kdy její záměr dostane zelenou. Tím její šance prosadit stavbu podstatně stouply. Za investorův záměr teď s obrovským nasazením bojuje několik desítek lidí, kteří chtějí peníze. \"Už bych to byl dávno prodal, kdyby se do toho nevkládaly okolní vesnice a spolek Karlštejnská cesta,\" říká rozzlobeně majitel pozemků a zároveň zbuzanský zastupitel Milan Blažek. Někdejší ředitel průhonického parku uznává, že pokud jde o jejich obavy ze skládky, \"sice mohou mít pravdu\", ale hned dodává: \"Ať mi ale nevykládají, co smím nebo nesmím dělat se svým majetkem. Mám hypotéku na tenhle dům, nemám ho za co spravit. Všichni tady hrabou a hrabou, a když my chceme mít aspoň něco, nemůžeme prodat ani metr.\" Námitka, že odpůrci nejsou proti prodeji polí, ale proti tomu, co na nich chce postavit nový majitel, pana Blažka nepřesvědčuje. Každopádně se díky podmínce firmy Ecodeco dostal do zcela nové role: jako člen zbuzanské radnice se stará ze všech sil o takovou změnu územního plánu, která by mu umožnila prodat svá pole. Z celkem sedmi zastupitelů s ním stejnou věc prosazují ještě další čtyři - i když nejsou majiteli pozemků. \"Hlavní je, aby občané ty pozemky mohli prodat,\" říká starosta Jiří Sušický. Někdejší prvoligový hokejový rozhodčí zuří nad protesty občanů ještě víc než kolega Blažek. \"Podívejte se, jaké kecy tu píše ta vařečka, která se nudí doma s dětma,\" ukazuje na článek předsedkyně sdružení Karlštejnská cesta Michaely Neu-mannové o tom, že zbuzanští přes objektivní argumenty stále \"hájí svůj odpadkový sen\".
Také v samotných Zbuzanech se proti skládce zvedla vlna odporu. Víc než sto lidí ze šestisethlavé obce už proti ní podepsalo petici. \"Občané Zbuzan žádnou petici nepodepsali,\" lže bez uzardění starosta Sušický. A stejnou strategii - bezostyšnou, byť snadno odhalitelnou lež - obec zvolila i pro pokus změnit územní plán, o kterém se povede debata toto úterý. \"Změna se vůbec netýká skládky,\" tvrdí starosta. \"Záměrně lže,\" oponuje mu právník Petr Kužvart. \"Mezi body vypsanými v úvodu to opravdu není. Ale do textu je pak nenápadně vsunuto několik změn, které jsou udělané přesně na míru projektu investora.\" Konfliktu s občany se zastupitelé v úterý stejně nevyhnou, sdružení Karlštejnská cesta už rozdalo ve Zbuzanech a okolních obcích letáky, které věci uvádějí na pravou míru.
\"Odhaduji to na dlouhé šavlování. Investor a majitelé pozemků skládku rozhodně chtějí. Ostatní, zvláště ti, co si postavili nové domy za Prahou, ji samozřejmě nechtějí. Nestěhovali se na venkov proto, aby měli za domem průmyslový závod. Mají šanci stavbě bránit, pokud budou postupovat stejně aktivně jako dosud,\" říká Petr Kužvart. \"Jak to ale nakonec dopadne, to dnes nikdo neví.\"

Hana Čápová
Zdroj:Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů