Čtvrtek, 9. května 2024

Obchodníci nesouhlasí s novelou zákona o odpadech

Obchodníci nesouhlasí s novelou zákona o odpadech

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) nesouhlasí s novelou zákona o odpadech, kterou vypracovalo ministerstvo životního prostředí. Obchodníkům v novele vadí například zákaz dávat zdarma zákazníkům igelitky. Obchodníci nesouhlasí ani s povinností, aby prodejny větší než 200 metrů čtverečních musely odebírat od zákazníků menší vysloužilé elektrické přístroje, a to i bez nákupu nového. Novela jde podle SOCR nad rámec směrnice Evropské unie, kterou má zavést do českého právního řádu.
Novelu zákona o odpadech vláda zatím neschválila. Ministr životního prostředí v demisi a šéf zelených Martin Bursík hodlá požádat poslance, aby sněmovna tuto normu projednala zrychleně, a mohla tak být schválena do předčasných voleb v říjnu.
"Nesouhlasíme se zákazem poskytovat spotřebiteli odnosné tašky z jakéhokoliv materiálu zdarma, pokud se nejedná o tašky ze závadného materiálu. Jde o administrativní a neodůvodnitelný zásah do svobody podnikání, ve svém důsledku postihující zejména spotřebitele," uvedl SOCR ve stanovisku k novele zákona o odpadech, které zveřejnil na svých internetových stránkách.
Prodejci podle Bursíka ročně dají zákazníkům až tři miliardy igelitových tašek, což představuje 9000 tun plastů. Obchody by podle návrhu měly nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo nebo mohlo podle Bursíka stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat například 15 haléřů, které by v konečném účtu zaokrouhlily.
SOCR tvrdí, že obchodníci se chtěli s MŽP dohodnout například na rozšíření nabídky různých druhů tašek včetně těch na několikanásobné použití, díky kterým by spotřeba jednorázových igelitek klesla. "Na tuto podanou ruku reagovalo MŽP zcela v rozporu s evropskými zvyklostmi - restriktivním opatřením v podobě ustanovení v návrhu zákona v nekvalitní a nepodložené podobě," stojí ve stanovisku SOCR.
V novele zákona o odpadech SOCR vadí také ustanovení, které zavádí povinnost zpětného odběru elektroodpadu do pěti kilogramů ve všech prodejnách s plochou větší než 200 metrů čtverečních. "Zákon nemůže stanovit stejné povinnosti pro prodejce potravin, prodávající elektrovýrobky příležitostně nebo doplňkově, a pro prodejce specializovaných prodejen či velkých prodejen," upozornil SOCR. Prodejny podle SOCR byly kolaudovány v době, kdy podobné povinnosti nebyly plánovány, takže pro sběr vysloužilých elektrospotřebičů nejsou stavebně přizpůsobeny.
SOCR varuje, že novela zákona o odpadech by výrazně zkomplikovala situaci podnikatelů, a to v době, kdy se potýkají s dopady hospodářské krize. "Předložený návrh ukládá zejména podnikatelské veřejnosti podstatně více povinností, než vyplývá ze směrnic EU. Zhoršuje tak kvůli ekonomickým dopadům ekonomickou situaci podnikatelů a jejich konkurenceschopnost v rámci EU," tvrdí SOCR.
K návrhu z dílny ministerstva životního prostředí mají výhrady i další podnikatelské organizace, obce a kraje. Zákon se nelíbí například Svazu průmyslu a dopravy České republiky. "Návrh zákona je nekoncepční a jdoucí výrazně nad rámec evropské legislativy. Navrhovaný text zhoršuje právní prostředí v oblasti odpadů i zpětného odběru odpadních výrobků," uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn.
Náměstek ministra průmyslu a ochodu Erik Geuss již dříve upozornil, že nový návrh zákona o odpadech zvýší administrativní a ekonomickou zátěž firem. Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara návrh administrativní zátěž naopak velmi výrazně snižuje.

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů