Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí rozhodne o spalovně v Karviné v červnu

Ministerstvo životního prostředí rozhodne o spalovně v Karviné v červnu

O osudu plánované spalovny v Karviné bude jasno za několik týdnů. Na tahu je ministerstvo životního prostředí, které má vydat klíčové stanovisko. Jde o vliv stavby na životní prostředí. Důležitý krok má za sebou - veřejné projednání záměru.

Spalovna ano či ne? Řada obyvatel Karviné v tom nemá jasno a nepomohlo ani včerejší několikahodinové jednání v sále kulturního domu, které se neslo v poklidné atmosféře.

Pět a půl tisíce lidí z Karviné i okolí podepsalo proti spalovně petici. Jakou bude mít váhu, ukáže až čas. Její organizátor Václav Gawlovský neskrývá, že podpisů mohlo být více.

"V Hradci Králové byl výsledek petice hlavním argumentem pro nepovolení výstavby spalovny. Čili si myslím, že i u nás by to mělo určitou váhu. Množství a účast na té petici je trošku někde jinde, v Hradci Králové bylo asi 40 tisíc podpisů," říká Gawlovský.

Se spalovnou nesouhlasí ani radní

Se spalovnou nesouhlasí ani karvinští radní. Ke studii o jejím vlivu na okolí mají své výhrady a v případě stavby v areálu bývalého Dolu Barbora mají podmínky. Chtějí třeba obchvat města či sto milionů korun na zlepšení ovzduší.

O odpadové centrum usiluje Moravskoslezský kraj a další města v regionu. Třeba Ostrava, které dochází kapacita městské skládky.

Ministerstvo životního prostředí své rozhodnutí vydá na začátku června. "Budou zváženy všechny připomínky veřejnosti a podle toho se zpracuje závěrečné stanovisko a bude vydáno," říká ministryně Rut Bízková.

Podle ní je reálné, že projekt získá i dvoumiliardovou dotaci z evropských fondů. Další tři miliardy korun na stavbu si kraj a radnice chtějí půjčit u Evropské investiční banky

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů