Pátek, 29. března 2024

Diskuse o tom, zda je MBÚ alternativou spaloven

Diskuse o tom, zda je MBÚ alternativou spaloven

Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů v ČR (STEO) uskutečnilo na veletrhu WATENVI seminář Odpady a jak dál, tentokrát s podtitulem " Je MBÚ (mechanicko-biologická úprava) alternativou spaloven?". Odborníci se zaměřili na energetické využívání odpadů a související problematiku. Zahraniční experti z Německa a Švýcarska hovořili o zkušenostech s MBÚ a nakládáním s komunálními odpady ve svých zemích.
Predikce budoucího vývoje v podnikání je stále složitější, a tím roste význam hodnocení rizik, které jsou s tímto podnikáním spojeny. "Dobrý manažer musí pracovat s kalkulací rizik, ať se jedná o soukromou osobu, domácnost, obec, kraj či stát. Ten je totiž správcem finančních prostředků (dotací) z EU a rozhoduje o jejich investování," řekla na semináři Jiřina Vyštejnová ze sdružení STEO. Podle ní existuje u hospodaření s odpady řada rizik, například ve fázi přípravy a realizaci velkých investičních projektů v odpadovém hospodářství
Z velkých projektů v odpadovém hospodářství v ČR se jedná o spalovny (nad 25 milionů eur), investice na realizaci mechanicko-biologických úpraven jsou nižší. "Realizaci projektů MBÚ umožňuje XV. Výzva OPŽP, která tak financuje rizikové projekty s pochybnými přínosy pro ochranu životního prostředí," řekla Vyštejnová. Podle ní výzva nepožaduje na žadateli o podporu na stavbu MBÚ smluvně doložit, že vzniklý produkt, tzv. lehká (vysokoenergetická) frakce, bude energeticky využit v odpovídajícím zařízení (potvrzení budoucího odběratele o záměru zajištění odběru upraveného odpadu k energetickému využití v množství minimálně 25 procent z vysokoenergetické frakce).
Jak dále zdůraznila, v ČR nejsou dostatečné kapacity, které by mohly odpady z MBÚ vhodně zpracovávat. Jde totiž pouze o úpravu odpadů a sama o sobě bez dalšího stupně jejich využití nemá žádný pozitivní přínos pro životní prostředí. Pouze sama spotřebovává energii a vytváří zápornou ekonomickou hodnotu. "Metoda MBÚ není v ČR s jinými dostupnými metodami, např. přímým energetickým využíváním odpadů ani environmentálně ani ekonomicky výhodnější. Nejdříve by musela být řešena řada technických, legislativních i ekonomických problémů," vysvětlila Vyštejnová.
Jak dále vyplynulo ze semináře, v Německu a Rakousku se různým způsobem skladují miliony tun odpadů v podobě vysokovýhřevné lehké frakce z MBÚ, které nemají svého zpracovatele. Lehká frakce z MBÚ je rovněž předmětem legálního nebo často i nelegálního přeshraničního pohybu odpadů. V lepším případě jsou místem určení volné kapacity spaloven odpadů sousedních států, v horším případě skládky nebo nepovolené sklady překupníků v zemích, které ještě nezakázaly skládkování biologicko-rozložitelných odpadů. Podmínky, za jakých je realizován odbyt lehké frakce z MBÚ jsou určující pro celé zařízení a jeho ekonomiku. Zkušenosti z praxe však nevedou k přílišnému optimismu.
O tom, že je přímá cesta k energetickému využívání zbytkových tuhých komunálních odpadů ve spalovnách odpadů v konečném důsledku celkově méně nákladná a méně riziková, než ta, kdy do systému vstupuje MBÚ, není pochyb. Moderní infrastrukturu s integrovaným energetickým využíváním odpadů dokumentuje velmi působivě Švýcarsko, kde je ca 45% domovních odpadů využíváno materiálově a ca 55% energeticky. Skládkování domovních odpadů je zakázáno od 1.1.2000. Všechny opady musí být tedy využívány buďto materiálově nebo energeticky. Energetické využívání odpadů se uskutečňuje v 31 zařízeních na vysoké technické úrovni. Česká republika má velkou šanci se podobným problémům vyhnout, nebude-li ztrácet čas úvahami o nasazování technologie MBÚ.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů