Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpadové hospodářství musí počítat se změnami demografického vývoje

 Odpadové hospodářství musí počítat se změnami demografického vývoje

Zajímavým příspěvkem na Mezinárodní konferenci Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni byla přednáška s názvem Vztah mezi demografickými změnami a vývojem v odpadovém hospodářství. Tato mezinárodní prestižní akce se tradičně uskutečnila v rámci veletrhu WATENVI.
"V současnosti lze pozorovat rostoucí trend směrem k integraci environmentálních, ekonomických a sociálních aspektů při vytváření budoucí tvorby komunálního odpadu. Nejen hrubý domácí produkt, ale také sociální indikátory (kojenecká úmrtnost), velikost domácností, věková struktura a vzdělanost, mají a budou mít vliv na množství vyprodukovaného komunálního odpadu," řekla Alena Kováčová z Institutu pro ekonomickou a ekologickou politiku při Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. Podle ní jsou demografické trendy nezvratné. Předpokládá se, že evropská populace ve věku nad 65 let vzroste do roku 2050 o 30 procent. Stárnoucí populace produkuje méně než spotřebovává, je více konzervativní a má větší averzi k reformám a regulaci. Proto více myslí na své zájmy na úkor budoucích generací. Podíl lidí ve vyšší věkové skupině může tedy vést k převaze jejich názorů v politické sféře a ovlivní tak formování politiky do budoucna.
Z toho vyplývá, že modelování tvorby komunálního odpadu může poskytnout cenný nástroj pro podporu politického rozhodování při plánování odpadového hospodářství. Změny ve věkové struktuře mohou mít vliv na ekonomickou výkonnost státu. Mohou tedy ovlivnit tempo ekonomického růstu, úspory, investice, spotřebu lidí, míru zdanění, trh práce apod.
"Většina evropských zemí včetně ČR je v současnosti charakterizována nepravidelnou věkovou strukturou, což je způsobeno celkovým vývojem ve 20.století. Tradiční východoevropský model je charakterizován vysokou úrovní porodnosti, sňatkovosti, ale též úmrtnosti. V současnosti se však už přetváří na model západoevropský, který se vyznačuje nízkou mírou porodnosti a sňatkovosti, ale též nižším tempem úmrtnosti," konstatovala Kováčová. Podle ní se současné století nazývá obdobím recyklace. Vědci zkoumají různé možnosti jak šetřit místo, suroviny a vzácné zdroje. Snaží se také využívat druhotné materiály a zdánlivě nepoužitelné produkty. Odpadová hierarchie v Evropské směrnici obhajuje prevenci a minimalizaci vyprodukovaného odpadu a jeho opětovné použití (recyklace a energetické využití).
Těmito problémy se zabývají statické modely (ustupují dynamickým), které jsou schopné reagovat na změněné podmínky a společenský vývoj. Lidské chování ve vztahu k životnímu prostředí se totiž mění během různých životních etap a odráží důležité změny, a to jak v socio-ekonomické situaci, tak i v demografickém vývoji. "Podceňovat tyto skutečnosti znamená oddalovat řešení problému v odpadovém hospodářství do budoucna.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů