Sobota, 20. dubna 2024

V Brazílii objeven kontejner s toxickým odpadem, prý je z Česka

V Brazílii objeven kontejner s toxickým odpadem, prý je z Česka

Rio Grande (Brazílie) - Brazilské úřady objevily v přístavu Rio Grande na jihu země kontejner s 22 tunami toxického odpadu. Náklad pochází podle agentur AP a DPA, které se odvolávají na tamní úřady, z Česka. Do Brazílie se kontejner, v kterém měly být oficiálně plasty, dostal na lodi plující z německého Hamburku. Podle Britských listů dnes zahájí brazilští a čeští diplomati o této věci jednání.

V kontejneru, určenou pro brazilskou firmu Recoplast, inspektoři nalezli "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čisticí prostředky a špinavé plenky, napsala AP. V průvodních dokumentech bylo údajně napsáno, že obsah kontejneru pochází z Česka. Náklad byl objeven 3. srpna.

Firma Hanjin Shipping, která kontejner do Brazílie dopravila, dostala pokutu 852 000 dolarů (16,4 milionu Kč) a musí náklad odvézt zpět do Německa do 26. srpna. Pokutu 227 000 USD (4,4 milionu Kč) dostala i firma Recoplast. Její šéf agentuře AP řekl, že se odvolá, protože si objednal čistý plast.

V rámci Basilejské úmluvy, kterou podepsala Brazílie i Německo, je nelegální vyvážet odpad určený k likvidaci, ale je legální jej vyvézt za účelem recyklace. Basilejská úmluva vstoupila pro ČR v platnost v roce 1992.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů