Středa, 17. dubna 2024

Brazílií vrácený odpad je z Nedakonic

Firma NeOmA popírá, že by její odpad mohl být toxický. Přesto jí od ministerstva životního prostředí hrozí až padesátimilionová pokuta.

Brazílií vrácený odpad je z Nedakonic

Nedakonice - Kontejner s dvaadvaceti tunami údajně toxického odpadu vyslala do Brazílie na začátku srpna nedakonická firma NeOmA. Té teď za to od českého ministerstva životního prostředí hrozí až padesátimilionová pokuta.


V kontejneru měly být oficiálně plasty určené k recyklaci.

"Inspektoři v něm ale nalezli kontaminované usazeniny, špinavé obaly na čisticí prostředky, použité jednorázové plenky či blíže neupřesněný kontaminovaný odpad," uvedl již dříve brazilský deník Diário Popular. Podle serveru Últimas Notícias kontejner zadržený v přístavu Rio Grande obsahoval i potravinové obaly a zbytky krmiva pro zvířata.


Nedakonická NeOmA, která se specializuje na vývoz recyklovatelných plastů do celého světa, se ovšem proti těmto nařčením ostře ohradila.


"Od označení našeho odpadu jako toxického neboli jedovatého se zásadně distancujeme a pevně si stojíme za certifikovanou kvalitou všech našich výrobků," říká v prohlášení společnosti její mluvčí Zbyněk Buchtík.


"Při medializaci tohoto případu postupně vznikla dezinformace, kdy z prázdné LDPE tašky od nových dětských plen 'narostlo' přes dvacet tun toxického odpadu. Aféra je ve skutečnosti výsledkem nekalého boje asijských firem o pozici na brazilském trhu," tvrdí se v prohlášení.


Podle něj se NeOmA stala obětí nekvalifikovaného a účelového rozhodnutí brazilské byrokracie. "O účelovosti této kauzy svědčí fakt, že nezávislá revizní komise inspektorů, svolaná k posouzení nezávadnosti obsahu kontejneru, byla tamní úřední mocí zakázána. Vůči takto smyšlené kauze se hodláme razantně bránit všemi dostupnými prostředky," dodal Buchtík s tím, že kromě tohoto oficiálního stanoviska již nebude podávat žádné další informace.


Přestože je, jak se zdá, nedakonická firma pevná v kramflecích, mohla by mít pro ni kauza fatální následky. Hrozí jí totiž pokuta až 50 milionů korun. Česká inspekce životního prostředí ve středu provedla ve společnosti kontrolu, její výsledky by měly být známy během několika dnů.


"Pokud by se potvrdilo, že je za nedovolený vývoz odpadů zodpovědná česká firma, mohla by jí podle paragrafu 66 zákona o odpadech být uložena pokuta až do výše 50 milionů korun," uvedlo ministerstvo životního prostředí.

V Nedakonicích podle starosty obce Jiřího Smělíka nemají s firmou NeOmA žádné špatné zkušenosti. "Myslím si, že je to spíše papírová záležitost. Konflikty jsme s touto společností nikdy neměli. Hlídáme si, aby nám jimi zpracovávané plasty nelítaly po polích a jinak neznečišťovaly okolí, což se ještě nikdy nestalo," podotkl Smělík.


Sporný odpad byl minulý týden z Jižní Ameriky odeslán do přístavu v Hamburku, odkud byl původně vypraven. Podle německých úřadů tam také může být zlikvidován. Záležet prý bude na dohodě s majitelem kontejneru nebo jeho dopravcem. Kontejner podle brazilských serverů nechala z Hamburku vypravit hongkongská firma Dashan. Korejská firma Hanjin Shipping, která kontejner do Brazílie dopravila, dostala pokutu 1,5 milionů realů (asi 16,5 milionu Kč).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů