Úterý, 19. března 2024

Vadí Vám nepořádek ve vašem okolí? Máte možnost s tím něco udělat!

Vadí Vám nepořádek ve vašem okolí? Máte možnost s tím něco udělat!

Pražané ročně pohodí zhruba 7-10 tisíc tun odpadků mimo nádoby na ně určené. Toto množství představuje zaplněné pražské Mariánské náměstí do výšky neuvěřitelných 30 metrů. Pražské služby, a.s. se rozhodly s tímto nešvarem zatočit a zahájily kampaň zaměřenou na boj s nepořádkem v okolí nádob na směsný odpad. Zapojte se i Vy do boje za čistou Prahu!

"S nepořádkem kolem nádob na směsný odpad a s jejich přeplněností se potýkáme neustále. I přes to, že za tuto situaci nejsme odpovědní, snažíme se ji řešit a na vlastní náklady odvážíme velké množství špatně uloženého odpadu. Touto kampaní bychom chtěli informovat Pražany, jak správně zacházet s odpadem, kam se obrátit v případě přeplněnosti nádob na směsný odpad či nepořádku kolem nich," říká generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

V prvé řadě je nutné přiznat, že za nepořádek okolo nádob na směsný odpad /popelnice a kontejnery/ jsou zodpovědní sami Pražané. Pokud jejich objem v místě bydliště nestačí, je nutné kontaktovat majitele či správce domu. Právě oni totiž odpovídají nejen za optimální počet nádob na směsný odpad, jejich pravidelný a dostatečný odvoz, ale také za úklid stanoviště. Tímto se také dotýkáme nejčastějšího omylu, ke kterému ze strany občanů dochází. Není povinností posádek svozových vozidel provádět úklid odpadu, který je mimo nádoby na směsný odpad.

Jak nakládat s odpadem a co dělat v případě přeplněnosti nádob na směsný odpad budou Pražanům nově radit Pražské služby pomocí samolepek umístěných přímo na popelnicích a kontejnerech. Kampaň bude probíhat také formou reklamy ve vybraných médiích /tisk, rádia/ a prostřednictvím letáků distribuovaných buď přímo do schránek či rozdávaných maskoty přímo Pražanům.


Miroslava Egererová
tisková mluvčí
egererovam@psas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů