Pátek, 29. března 2024

Soud dnes potvrdil stotisícovou pokutu pro Vsetín

Soud dnes potvrdil stotisícovou pokutu pro Vsetín

Krajský soud v Brně dnes potvrdil stotisícovou pokutu pro Vsetín za chyby v tendru na logistické centrum odpadů. Pokutu městu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2010. Město v rozporu se zákonem zadávalo dodatky v hodnotě kolem 18 milionů korun bez soutěže přímo firmě Strabag.

Vsetín podle svého právního zástupce Radka Jurčíka zváží podání kasační stížnosti. "Domníváme se, že část postupů ÚOHS nebyla v souladu zejména se správním řádem," uvedl Jurčík. Podle něj jeden z dodatků Vsetín mohl zadat jako zakázku malého rozsahu. Pokud by soud tento argument přijal, mohlo to podle něj vést ke snížení pokuty.

Právní zástupce Vsetína dnes předložil soudu dva posudky. Jeden z nich paradoxně městu příliš nepomohl. Prokázal mimo jiné, že plnění původní smlouvy s firmou s dvěma dodatky "bylo neoddělitelné". Město chybovalo tím, že postupovalo v jednacím řízení bez uveřejnění a dodatky zadalo bez soutěže znovu Strabagu.

Podle ÚOHS město tím, že oslovilo pouze jediného zájemce, mohlo podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. "Jednací řízení bez uveřejnění je v zákoně o veřejných zakázkách mimořádným institutem, kterého lze využít pouze v přesně vymezených případech," uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj s tím, že požadované znaky v případě šetřené veřejné zakázky naplněny nebyly.

Město se v minulosti i dnes bránilo tím, že v dané situaci radnice nemohla postupovat jinak. Radnice také upozorňovala na to, že s postupem města souhlasily také ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí, z jejichž programů byl projekt spolufinancován.

Původní veřejná zakázka byla v informačním systému zveřejněna 23. dubna 2007 a legislativní změny a nové technické normy, kterými byla zdůvodněna potřeba dodatečných stavebních prací, jsou platné od 1. listopadu 2006. To dnes soud také při výroku rozsudku zdůraznil. Ten, kdo zadávací podmínky připravoval, zřejmě přehlédl, že došlo ke změně právní situace," uvedl soudce Krajského soudu v Brně David Raus.

Výše původní veřejné zakázky činí bez DPH téměř 80 milionů korun. Cena sporných dodatků téměř 18 milionů korun bez DPH.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů