Sobota, 20. dubna 2024

Chalupa navrhuje méně recyklovat a suroviny spálit

Chalupa navrhuje méně recyklovat a suroviny spálit

Množství komunálních odpadů, které ročně vznikají v České republice, roste a recyklace odpadků zůstává velmi nízká. Ministr životního prostředí před tím varuje ve zprávě, kterou vláda ve středu (22. 2.) dostane na stůl [1]. Jako řešení však navrhuje, aby země méně recyklovala a více odpadky pálila [2].

Přitom ministři plánovali, že Česká republika dosáhne padesátiprocentní míry recyklace, tedy na úroveň, kde Německo nebo Rakousko byly před deseti lety. Tomáš Chalupa navrhuje recyklační plány seškrtat [3] a namísto toho stavět obří spalovny odpadků.

Zpráva o plnění vládního desetiletého plánu nakládání s odpady varuje, že drtivá většina (76 %) komunálního odpadu se nadále skládkuje nebo pálí. Míra recyklace se třetím rokem pohybuje kolem pouhých 24 %.

Tomáš Chalupa ve zprávě tvrdí, že i přes "veškerá opatření a úspěšnou podporu tříděného sběru" se nepodařilo zvýšit recyklaci na úroveň úspěšných evropských států. Ale obratem přiznává, že skoro všechna plánovaná opatření na podporu recyklace - včetně léta slibovaného nového zákona o odpadech - zůstala pouze na papíře.

V České republice se každoročně uloží na skládky nebo se spálí recyklovatelné materiály za 3 miliardy korun [4]. Zvláště špatná je situace u takzvaných bioodpadů, tedy zbytků z kuchyně nebo trávy a listí ze zahrad. Třídit je lze pouze v několika málo obcích a městech.

Hnutí DUHA prosazuje, aby třídit komunální odpad bylo stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Proto navrhlo takzvanou recyklační slevu [5]. Ta by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění - takže třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné.


Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:
"Je to naprosté fiasko. Recyklujeme pouhou čtvrtinu komunálních odpadů. Česká recyklace kulhá daleko za úspěšnými evropskými státy, například belgické Vlámsko třídí přes sedmdesát procent."

"Ministr Chalupa tvrdí, že prý `přes veškerá opatření` a `úspěšnou podporu` tříděného sběru se recyklaci nedaří rozhýbat - ale obratem přiznává, že skoro všechna chystaná opatření zatím zůstala jenom na papíře. Včetně léta slibovaného nového zákona o odpadech."


"Ale ministr Chalupa, namísto aby usnadnil třídění, chce naopak omezit recyklaci a suroviny sypat do zbytečných, drahých a špinavých spaloven."

"Ministr Chalupa by měl raději v novém zákoně zajistit, aby se recyklace vyplácela a aby třídit odpad bylo nejen správné, ale také stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Hlavně by měl do nového zákona o odpadech vložit takzvanou recyklační slevu pro obce, které hodně recyklují."


Kontakt:
Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů