Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpadová novela přinese nové povinnosti skládkám a výrobcům aut

Cílem předlohy je podle autorů sladit zákon s evropskými směrnicemi. Evropská komise vede podle nich s Českou republikou tři řízení, přičemž jedno z nich je ve fázi hrozby podání žaloby.

Odpadová novela přinese nové povinnosti skládkám a výrobcům aut

Provozovatelé skládek možná budou muset ještě před zahájením jejich provozu uzavírat pojištění odpovědnosti. Nové povinnosti při využívání odpadů z vraků automobilů asi budou mít výrobci a dovozci. Obce by zase mohly rozšířit systém nakládání s komunálními odpady. Vyplývá to z návrhu novely zákona o odpadech, který podalo několik poslanců ODS a ČSSD.

Cílem předlohy je podle autorů sladit zákon s evropskými směrnicemi. Evropská komise vede podle nich s Českou republikou tři řízení, přičemž jedno z nich je ve fázi hrozby podání žaloby. Předkladatelé Václav Mencl, Vladimír Dlouhý (oba ODS), Robin Böhnisch a Vlastimil Aubrecht (oba ČSSD) proto navrhují, aby sněmovna schválila novelu už v prvním čtení. Nejdříve ji ale musí projednat vláda.

Provozovatel skládky bude muset podle předlohy finančně zajistit počátek provozu ještě před jeho zahájením. Jde o zajištění pro případ havárie - možnostmi jsou sjednání pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí a zdraví lidí, vytvoření peněžité rezervy, nebo získání záruky. Krajský úřad bude podle novely nově vydávat souhlas s uzavřením skládky.

Výrobci a dovozci automobilů budou muset podle předlohy poskytovat zpracovatelům vraků podrobnější údaje o automobilech, třeba o jejich demontáži a skladování. Budou také muset kupující informovat o možnostech recyklace automobilů. Mezi jejich povinnosti bude patřit zřízení sběrných míst pro vraky vozidel, a to v každém obvodu obce s rozšířenou působností nejméně jedno.

Novela výslovně umožní obcím zahrnout biologický odpad do systému nakládání s komunálními odpady. Zavádí také povinnost zpracovat programy předcházení odpadům s konkrétními opatřeními, které budou součástí plánů odpadového hospodářství. Z trhu rovněž budou muset zmizet akumulátory a baterie s nadlimitním obsahem kadmia. Podíl těchto výrobků je nízký, uvedli předkladatelé.

Ve sněmovně nově leží také další novela odpadového zákona rovněž od několika poslanců ODS a ČSSD. Zavádí provozovatele kolektivního systému pro vysloužilé elektrické spotřebiče a elektroodpad. Provozovatele budou muset ovládat výrobci spotřebičů. Novela Böhmische, Pavla Vanouška (oba ČSSD), Františka Dědiče a Ladislava Libého (oba ODS) zavádí také novou sankci pro případ, když bude někdo provozovat kolektivní systém bez oprávnění. Předlohu podali rovněž kvůli sladění normy s evropským předpisem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů