Sobota, 20. dubna 2024

Zákon o odpadech by měly nahradit dvě normy

Zákon o odpadech by měly nahradit dvě normy

Odpadové legislativě, novele zákona o odpadech (euronovela) a připravovaném novém zákonu byl věnován odborný seminář, který pořádalo Ministerstvo životního prostředí a CeHO - VÚV T.G.M., v.v.i. Uskutečnil se při Mezinárodním veletrhu WATENVI.
V současné době probíhají intenzivní práce na Novele zákona o odpadech, jež reaguje na povinnost České republiky transponovat do 12. prosince 2010 novou rámcovou směrnici Evropského parlamentu a Rady (ES) z listopadu 2008 o odpadech a zrušení některých směrnic. Novela má umožnit zlepšit celý systém odpadového hospodářství v ČR, které se zaměřuje na materiálové a surovinové úspory. Zlepšuje se také informovanost příslušných subjektů odpadového hospodářství v rámci zavádění Integrovaných systémů nakládání s odpady (ISNO) do jednotné sítě. Cílem je vytvořit síť na regionálních úrovních a propojit ji do celostátní sítě zařízení pro nakládání s odpady v rámci vybavenosti území ČR pro OH. Příslušný zákon totiž ukládá krajům povinnost sestavovat krajské plány odpadového hospodářství pro vlastní území. "Právě tímto krokem se dostane naše právní úprava do plné komptability s legislativou EU v oblasti prevence odpadů, plánu odpadového hospodářství, nakládání s biologicky rozložitelnými odpady apod.," řekl Libor Dvořák, ředitel odboru legislativního MŽP.
Na semináři se také hovořilo o aktuálních právních předpisech a vyhláškách, které už byly přijaty, ale též o tzv. tezích odpadového hospodářství. Právě tento materiál v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí v konzultaci s hospodářskou komorou, Svazem měst a obcí ČR a dalšími subjekty. Tyto teze by měly vytvořit základ pro nový zákon o odpadech. Předpokládá se, že bude vládě předložen zřejmě v průběhu příštího roku.
Seminář se dotkl i možností financování spaloven komunálního odpadu, hovořilo se též o kritériích odpadu z příhraničních zemí EU.
"Zákon o odpadech by měly nahradit dvě normy. Jeden zákon bude tzv. čistě odpadový, který by řešil pravidlo pro nakládání s odpadem, přes prevenci až po odstraňování a ukládání na skládky. Druhá legislativní úprava převezme současnou část, která se týká sběru elektrospotřebičů, autovraků, baterií a pravděpodobně v ní budou zahrnuty i obaly. To znamená, že bude existovat legislativa odpadová a výrobková. Mezi nimi jsou totiž značné rozdíly, což způsobuje v jednom zákoně problém," dodal Dvořák.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů