Čtvrtek, 28. března 2024

Územní plán zažije ve čtvrtek divoké změny

Územní plán zažije ve čtvrtek divoké změny

Pražské politiky zachvátila zřejmě po výsledku parlamentních voleb panika. Stěží si lze jinak vysvětlit překotnou snahu o co nejrychlejší schválení desítek problematických změn územního plánu. Do hry se tak vrací například přestavba Masarykova, Smíchovského a žižkovského Nákladového nádraží, zástavba Trojmezí či Strnadových zahrad a výstavba satelitních čtvrtí v Pitkovicích, Hodkovičkách, Stěrboholech i jinde. Ve středu má některé další změny projednat výbor územního rozvoje a hned ve čtvrtek o nich bude hlasovat pražské zastupitelstvo.

"Rychlost schvalování desítek změn územního plánu je i na Prahu zarážející. Obyvatelé Prahy nemají šanci se o projednávání během tří dnů ani dozvědět, natož se tohoto projednávání zúčastnit," říká mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. "Nejde přitom o žádné maličkosti. Ve hře je řada zásadních projektů, které už v minulosti vyvolávaly rozporuplné reakce, protože mohou výrazně změnit tvář Prahy, a jejichž projednávání bylo z tohoto důvodu odloženo," dodala Kasiková.

Projednávání změn, které jsou nyní na pořadu dne, bylo dříve pozastaveno pro nesouhlas některých institucí, například pražského operátora integrované dopravy Ropid (oblast Hodkovičky - v Náklích, Pitkovice, Strašnice), Národního památkového ústavu (změna Smíchovského nádraží), Chráněné krajinné oblasti Český kras (změna Strnadova zahradnictví, silniční okruh kolem Prahy) University Karlovy (změna v Hostivaři), nebo kvůli nedořešenému začlenění nové plánované výstavby do organismu města.

Výbor územního rozvoje projednával tyto kontroverzní změny územního plánu na svém zasedání již v květnu. Protože ale bylo na zasedání málo členů, výbor nebyl usnášeníschopný a musel hlasování o změnách odložit. Znovu je tedy projedná právě dnes. U některých změn jde o definitivní schválení, u ostatních, zejména u tzv. celoměstsky významných, je pravděpodobné, že se vedení města o jejich konečné přijetí pokusí ještě během léta.

Na programu je tak například sporná zástavba bývalého Strnadova zahradnictví na Veleslavíně. Ačkoliv před komunálními volbami v roce 2006 zde byl místním obyvatelům, slibován park, bez jakékoliv diskuze a komunikace s veřejností vznikl plán na zástavbu zelených ploch vysokými obytnými i komerčními objekty.

Ve středu chtějí zastupitelé posunout blíže schválení také plán na přestavbu pražských nádraží. Ta byla původně součástí tzv. I. vlny celoměstských změn územního plánu. Z ní ji zastupitelé 13. října loňského roku vyjmuli, stejně jako dalších 11 projektů, pod záminkou pečlivějšího samostatného projednání. Nyní se ale celý tento projekt vrací bez slibované diskuse a propracování ke schválení.

Právě chybějící diskuse je zásadním problémem projednávání mnoha desítek změn územního plánu. Na veřejném zasedání často není občanům ani umožněno vystoupit, případně jejich požadavky nejsou brány v potaz.

Přílohy

Zápis ze zasedání mimořádného výboru územního rozvoje Zastupitelstva hlavního města Prahy z 19. 5. 2010, kde byly schváleny některé změny územního plánu

38-10.doc (dokument MS Word)Zápis

Tabulka změn schválených výborem územního rozvoje, o kterých bude zřejmě ve čtvrtek 3. června 2010 hlasovat pražské zastupitelstvo

tisk 1369 změny
2010-06.doc (dokument MS Word)tisk 1369 změny 2010-06.doc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů