Sobota, 20. dubna 2024

Moldan: Rizik škrtání v ekologických zákonech jsem si vědom

S vyjednavačem o nové vládě za TOP 09 Bedřichem Moldanem o hrozbách a příležitostech pro životní prostředí. O rušení ministerstva životního prostředí říká: "Myslím, že o tom není žádná diskuse."

Moldan: Rizik škrtání v ekologických zákonech jsem si vědom

Můžete potvrdit, že ministerstvo životního prostředí zůstane i pod vládou koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jako samostatný úřad?
Myslím, že o tom není žádná diskuse.

Ale zástupci ODS i Věcí veřejných prohlašovali, že ho sloučí s ministerstvem zemědělství.
Možná to navrhovali na veřejnosti, do médií, ale v rámci vzájemných vyjednávání to snad ani nezaznělo.

Jak je to ovšem s přesunem kompetencí, dojde k oslabení jeho pravomocí?
Zatím vedeme řeč, že by mělo dojít ke zrušení ministerstva pro místní rozvoj a přesunu tamních kompetencí na jiná ministerstva. Životní prostředí je jedním z těch úřadů, který by jich část měl nově dostat do gesce. Odsun naopak podle mne nehrozí, ale k tomu posilování jsem přes všechno skeptický. Jedná se většinou o návrhy véčkařů.

O jaké kompetence by šlo?
Uvažuje se o třech oblastech. Jednak je to vodohospodářství a ochrana vodních cest, dále územní plánování a jednání se dotkla i rozvoje venkova. Možné je ale i to, že se územní plánování spojí s rozvojem venkova a přesune se z místního rozvoje pod zemědělství. Neříkám, že by se mi to líbilo, ale je to možné. Podle mne jsou ovšem územní plán a stavební řád dvě různé věci a měly by kompetenčně být spíše odděleny.

Je naděje, že se ministrem životního prostředí stanete vy?
Podívejte, jsou tři roviny debaty o personálním obsazení resortů: kolik která strana dostane křesel, která to budou a teprve pak, kdo bude fakticky ve vládě sedět. Pokud vím, kuloárové diskuse se zatím vedou teprve v rámci první roviny.

Zvenku se zdá, že jediným odborníkem na ochranu přírody všech tří koaličních stran dohromady jste vy.
To není pravda, je tu poslanec Šťovíček nebo Václav Mencl, který dělal předsedu výboru pro životní prostředí v minulém volebním období.

Zruší nová vláda zakázku na likvidaci ekologických škod?
Tuto věc jsme probírali jako obvykle nejdéle. Zrušit se zakázka podle nás rozhodně nemůže, protože by hrozily arbitráže. Závěr je takový, že je třeba nechat to doběhnout. Po uzavření celé záležitosti se k tomu pak postaví tato nová vláda. Topka se přiklání k tomu, aby se šlo čistou právní cestou, ovšem se zhodnocením současné situace. Zakázka byla totiž projektována v jiné situaci, v době před krizí. Zda se ta zakázka nakonec bude nebo nebude realizovat, zatím říct neumím.

Souhlasíte s balíkem Fischerovy vlády, který má "zjednodušit" ekologickou legislativu?
Že je hodně složitá, na tom se shodnou všechny koaliční strany. Čertík je ovšem v detailech, jak říká náš předseda. Chápu vaši obavu, aby se při zjednodušování nevylilo s vaničkou i dítě, jsem si tohoto nebezpečí vědom.

Co přesně si mám představit pod návrhem Věcí veřejných na zavedení ekologického cla?
Už ten termín se mi zrovna nezamlouvá a k návrhu jsem obecně skeptický. Má to být daň, něco na způsob snahy o internalizaci některých nákladů výrobců poškozujících životní prostředí, placená při převozu zboží přes hranice i v rámci Evropské unie, s čímž myslím nebude unie souhlasit. Dánové se takto bránili proti plechovkám a myslím, že také prohráli, unie je v těchto otázkách silným zastáncem volného trhu. Můžeme ovšem v tomto smyslu iniciovat změnu evropské legislativy, to ano. Pak ovšem musíme přesvědčit všech šestadvacet členských států, že je to správný krok.

Zdroj: www.denikreferendum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů