Pátek, 29. března 2024

Nová vláda

Nová vláda

Za dva týdny na Hrad.

S rozdělením moci sice nejsou spokojení všichni, hlavní překážka pro nástup nové vládní garnitury ale včera odpadla.

Co zůstalo pro ODS?

S ministerstvy spravedlnosti, zemědělství, obrany, průmyslu a životního prostředí Nečasova strana žádnou velkou slávu nezíská. Možná bude mít kontrolu nad rozdělováním dotací na ministerstvu životního prostředí, díky svému ministrovi průmyslu a obchodu bude mít dobrý přehled o činnosti státem ovládaných firem. Je však velkou neznámou, jak se s okleštěným rozpočtem ministerstva obrany vyrovná Alexandr Vondra, stejně jako zůstává nezodpovězena otázka, kolik odvahy k radikálním změnám v české justici najde staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který v administrativě Mirka Topolánka klidně toleroval manipulace "justiční mafie" v případu Jiřího Čunka.

Telefonát v jednu ráno: Bereš to, nebo ne?

Martinu Kocourkovi zazvonil v noci z úterý na středu mobil. Volal mu předseda ODS Petr Nečas s překvapivou nabídkou - aby se stal ministrem životního prostředí. Kocourek přitom dosud vystupoval jako kandidát občanských demokratů na ministra financí, který ale se svým vládním angažmá moc nepočítal, poněvadž na úřad se mnohem razantněji dral Miroslav Kalousek z TOP 09.

Podle informací HN Kocourek Nečasovi vysvětlil, že na životní prostředí klidně půjde, pokud tím ODS pomůže. Nebyl si ale prý jistý, zda je ideální, aby se ministrem přes ekologii stal šéf dozorčí rady ČEZ, což premiér uznal. "Že půjde nakonec na průmysl, se Kocourek dozvěděl z televize, to už s ním Nečas neprobíral," dodal člověk, který je s vyjednáváním o vládě detailně seznámen.

HN přinášejí kromě krátkých životopisů ministrů i stručný přehled jejich majetkových poměrů.

Ministr životního prostředí
Pavel Drobil (ODS)

Expert na podporu podnikání Pavel Drobil byl původně kandidátemna post ministra průmyslu a obchodu. Nakonec ale na něj zbylo ministerstvo životního prostředí. Přesto, že se Drobil nikdy ochranou životního prostředí nezabýval. Drobil jako velký příznivec jaderné energie určitě blokovat dostavbu Temelína. jeho hlavním úkolem bude zrychlení čerpání evropských fondů pro ekologické stavby, zjednodušení programu Zelená úsporám a dohled nad ekologickou superzakázkou.

Má podíl v ostravské advokátní kanceláři Pyšný, Weber & partneři, je spoluvlastníkem Lázní Darkov, které měly loni obrat kolem 400 milionů. Patří mu také podíl ve společnosti C&D Holding. S manželkou má také obytný dům v Ostravě a pozemek s apartmánem v Beskydech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů