Pátek, 29. března 2024

TOP09 vítá návrh ambiciózního zeleného zákona

TOP09 vítá návrh ambiciózního zeleného zákona

Hnutí DUHA uvítalo, že TOP09 dnes usnesením svého předsednictva vyjádřila zájem o ambiciózní zákon, který rozhýbe investice do čistých řešení - jako jsou chytré domy a pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech.

Ekologická organizace s TOP09 o podpoře jednala několik měsíců. Starostové a nezávislí, strana, která je s TOP09 afilovaná, zákon podporuje už od června 2011. Již dříve legislativu podpořila ČSSD, Věci veřejné a podle nezávislého průzkumu Factum Invenio také 66 procent obyvatel České republiky [1].

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Rámcový zájem TOP09 je velmi důležitý a posouvá zákon o velký krok dopředu. Zákon nastartuje konkrétní investice do čistých řešení - jako jsou chytré domy a pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech. Již dříve ho podpořily sociální demokraté, Starostové a nezávislí a Věci veřejné. Nyní budeme postupně vyjednávat podporu u zbývajících parlamentních stran a posléze s nimi debatovat o konkrétních podrobnostech. Podobný britský zákon je velmi úspěšný."

Ekologická organizace zákon podle britského vzoru prosazuje iniciativou Velká výzva. Legislativa závazně stanoví, jakým tempem budou startovat čisté inovace a klesat česká závislost na fosilních palivech: rok po roku, krok po kroku. Už přes 22 tisíc lidí napsalo poslancům, aby zákon schválili. Podrobnosti na www.velkavyzva.cz.

Kontakt:
Petr Machálek, Hnutí DUHA, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Alžběta Plívová, tisková mluvčí TOP09, telefon 733 663 969, email Alzbeta.Plivova@top09.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů