Úterý, 16. dubna 2024

Poradíme jak na dotace

Poradíme jak na dotace

Regionální poradenské a informační místo pro Operační program Životní prostředí (tzv. RPIM) zaměřené na energetiku a ovzduší funguje už i v Plzeňském kraji! Provozovatelem tohoto místa jsou environmentální informační centra sítě ENVIC.

Co nabízí RPIM?
Občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi zapojenými do sítě ENVIC (www.envic.cz) v Plzeňském kraji poskytuje bezplatné finančně-technické poradenství pro projekty v oblasti snižování emisí, úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie, které se chtějí ucházet o dotaci z Operačního programu Životní prostředí.
"Díky zapojení partnerů v síti ENVIC jsme klientům blíže a jsme tak schopni řešit jejich problémy se znalostí regionu, ve kterém se nachází. Mimo Plzeň je možné poradce nalézt v Kladrubech, Klatovech, Plasech, Radnicích a Spáleném Poříčí", vysvětluje Alena Lehmannová, koordinátorka činnosti RPIM ENVIC.
Toto poradenství je součástí činnosti Regionálního poradenského a informačního místa (tzv. RPIM) pro osy 2. Omezování emisí a 3. Udržitelné využívání zdrojů energie Operačního programu Životní prostředí. Regionální poradenské a informační místo zřídil Státní fond životního prostředí. Jeho cílem je posk! ytovat potenciálním žadatelům asistenci při tvorbě projektového záměru a příloh požadovaných k žádosti o dotaci. Činnost RPIM je financována z prostředků technické pomoci Operačního programu Životní prostředí.

Poradci RPIM radí odborně a bezplatně
"Pokud má klient v plánu například zateplit školu, instalovat nový zdroj vytápění v obecním úřadu, stavět bioplynovou stanici nebo omezit emise z výroby, pak se může na pracovníky RPIM s důvěrou obrátit", říká Lehmannová. Poradí mu, jakou výši dotace z Operačního programu Životní prostředí by mohl na realizaci plánovaného záměrů získat, jaké výdaje bude možné z dotace financovat nebo jaké doklady bude nutné pro žádost o dotaci připravit.
"RPIM je vhodné kontaktovat už ve fázi úvah o projektu, ještě dříve, než se zadá zpracování projektové dokumentace nebo odborných posudků, jako je např. energetický audit. Žadatel se tak vyhne zbytečným výdajům na dokumenty, které se pak ukáží pro žádost nepoužitelné", upozorňuje Leh! mannová. Poradci se také snaží klienty motivovat k výběru efek! tivních a současně environmentálně přijatelných řešení.
"Naší prioritou je individuální přístup. Žadatelům poskytujeme nejen detailní informace o podmínkách Operačního programu životní prostředí a o tom, jak dobře připravit žádost o dotaci, snažíme se jim také podrobně představit, co realizace investičního projektu s podporou dotace z Operačního programu Životní prostředí obnáší, jak se na ni připravit a jak se vyhnout obvyklým chybám v administraci", doplňuje Lehmannová.

Bezplatných služeb RPIM mohou využít obce, školy, příspěvkové organizace, podnikatelské subjekty i neziskové organizace. Kontakty na RPIM v jednotlivých okresech Plzeňského kraje naleznete
na webových stránkách www.envic-sdruzeni.cz

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů