Pátek, 26. dubna 2024

Veřejnosti hrozí, že přijde o službu, která jí pomáhá chránit životní prostředí

Veřejnosti hrozí, že přijde o službu, která jí pomáhá chránit životní prostředí

Brno - Více než deset tisíc občanů využívá ročně konzultace ekologických poraden po celé České republice. Ptají se, jak ušetřit energii, hledají alternativy k chemickým prostředkům běžně používaných v domácnostech, jak mohou zachránit stromy ve svém okolí před vykácením, jak ekologicky třídit odpad. Podobně veřejné instituce konzultují s ekoporadnami, jak se mohou při svém provozu chovat více ekologicky a energeticky úsporně. Nyní reálně hrozí, že lidé o tuto službu přijdou. Shodli se na tom účastnice a účastníci konference "20 let ekoporadenství v ČR", která se konala 24.11. v Brně. Veřejné prostředky, které doposud činily významnou část financování poraden v letošním roce dramaticky klesly a na příští rok s nimi prakticky nelze počítat.

Ekoporadny mají nezastupitelnou úlohu, poskytují odbornou podporu veřejnosti a jsou tak součástí veřejného sektoru služeb. "Díky své působnosti v různých regionech i oblastech jsou schopny pokrýt široké spektrum ochrany životního prostředí v celé republice," říká RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc., předsedkyně Výkonného výboru STEP a ředitelka Ekologického institutu Veronica. "Mají nezastupitelnou úlohu, pokud jde o preventivní ochranu životního prostředí a osvětu. Jedná se o činnost, kterou veřejná správa ani jiné instituce nemusí a mnohdy ani nemohou obsáhnout. Proto jim dosud také byla věnována ze strany státních institucí pozornost," dodala ekoložka Yvonna Gaillyová, která se ekoporadenství věnuje již 20 let a podílela se na založení vůbec první ekoporadny v republice.

"Z oficiálních výzkumů, které si zadalo samo Ministerstvo životního prostředí vyplývá, že lidé chápou ekologické poradenství jako veřejnou službu, stát ji ovšem nyní odmítá financovat," říká Ing. Petr Ledvina, vedoucí ekologické poradny Veronica. Oproti roku 2009 ale klesla meziročně podpora sítí středisek environmentální výchovy a poradenství ze zdrojů Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí o takřka 50 milionů korun. Pokud stát nebude nadále ekologické poradny podporovat, hrozí, že budou muset zastavit nebo omezit svou činnost. Škrty jsou stoprocentní. Propad tak neodpovídá úrovni šetření v jiných oblastech.

"V současné, dramatické krizi, která zahrnuje nejen krizi finanční, ale i klimatickou či surovinovou je právě ekologické poradenství schopno nabízet moderní a přitom energeticky a surovině úsporná řešení potřeb domácností a obcí.", říká Rakušan Christian Schrefel, prezident Evropské asociace ekologických poraden. Tato řešení, omezující mj. užití a výskyt chemických látek, jsou navíc i zdravější.
Konference se zúčastnilo 65 delegátů - zástupkyň a zástupců více než 20 ekologických poraden z ČR a zástupci další organizacích, či samospráv, státní správy. Akci pořádal Ekologický institut Veronica ve spolupráci se Sítí ekologických poraden, kde je Veronica zakládajícím členem. Více o konferenci na: www.veronica.cz/konference/

Kontakty
RNDr. Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, předsedkyně Sítě ekologických poraden ČR (STEP)
e-mail: yvonna.gailly@veronica.cz, tel.: 777 323 792, www.veronica.cz

Petr Ledvina, vedoucí ekologické poradny, Ekologický institut Veronica,
tel.: 776 057 637, email: petr.ledvina@veronica.cz

Christian Schrefel, Rakousko, prezident Evropské asociace ekologických poraden, e-mail: christian.schrefel@17und4.at, tel: +43 1 581 13 27-13, mobil: +43 699 1010 74 93 (německy, anglicky)

Ing. Kamila Kameníková vedoucí kanceláře Sítě ekologických poraden (STEP)
e-mail: kamila.kamenikova@ekoporadna.cz, tel.: 776 665 488, 558 436 243, www.ekoporadna.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů