Pátek, 19. dubna 2024

Sequoia Park

Sequoia Park
Největší žijící organismy na světě musíte hledat v lese. Jsou to stromy a ty, o kterých je řeč, pamatují pád Římské říše. Vždyť nejmohutnější z nich, který dostal přízvisko Generál Sherman, roste už 2100 let. Najdete ho, stejně jako řadu dalších, mnohdy i vyšších, ale ne objemnějších, na jihozápadě Kalifornie v národním parku Sequoia.

Generál Sherman
Strom generála Shermana obléhá zdaleka nejvíc lidí také proto, že je snadno dostupný. Člověk může zajet autem prakticky až k němu. Generál Sherman dál mohutní a každý rok prý vyprodukuje tolik dřeva, že by to samo o sobě vydalo na strom s průměrem 30 cm a vysoký skoro 20 m. Podle odhadů dosahuje hmotnost stromu, tyčícího se do výšky 275 stop (skoro 90 m), zhruba 2,7 miliónu liber (přes milión kg).
Stojíte před gigantem, jehož obvod činí úctyhodných 102,6 stopy (přes 30 m), a přemýšlíte, co všechno asi pamatuje. Mačkají se tu desítky turistů. Fotku s největším stromem chce mít každý. Před stovkami let tu byl klid. Když přišli první lidé, před obry se prý skláněli v posvátné úctě. Bílí osadníci, kteří přišli po nich, s sebou přitáhli sekery a pily. Několik sekvojí pokáceli a prastaré dřevo použili ve vinicích i k výrobě tužek.
Řada lidí se spokojí jen s pohledem na Generála Shermana. Za vidění ale stojí i další stromy, pojmenované podobně, vesměs podle významných postav z americké historie. Lecsos naznačuje už pohled do mapy, na níž člověk objeví "sněmovnu" i "senát". Důstojní obři tam nehnutě postávají a nejeví sebemenší zájem o to, co se děje kdesi dole pod nimi. O kus dál se o své místo na slunci perou menší sekvoje, třeba na místě padlého giganta, který leže obnažil své mělké kořeny. Sekvoje mají sice mohutný kmen, ale jejich četné kořeny moc hluboko do země nejdou.

Oheň jako prevence
Generál Sherman i další přežili tisíce, stovky let. Největší ze stromů je jedním z těch, které mají zdravý kořínek a nejsou nijak zásadně poškozené požárem. Ačkoliv stačí jeden oheň a všechno může být jinak, protože stejně jako ostatní sekvoje, i majestátní Generál k požárům inklinuje. Jedině s jejich pomocí totiž uvolní ze šišek semena.
Stromy jako by oheň přitahovaly. Jejich měkká a tlustá, světle hnědá kůra je na mnoha místech ohořelá. Leckdy nemusel ani udeřit blesk, stačilo slunce, které vysušuje zemi na troud. V poslední době zakládá požáry člověk - úmyslně. Nechce přírodě ublížit, ale pomoct. Požáry jsou tu časté, jenže když se jim předejde promyšleným spálením vysušené země, přičemž profesionálové rozšíření ohně kontrolují, jsou škody minimální. Dostatečně daleko od lokality, v níž právě hasiči či spíše požárníci zasahují, umisťují cedule nabádající návštěvníky, aby si dávali pozor, s dodatkem, že jde o uměle založený a kontrolovaný požár, který nemusí hlásit. -
PAVEL ČERNÝ

INFORMACE
Sequoia Park byl založen roku 1890 a je nejstarší státem chráněnou přírodní rezervací v Kalifornii, po Yellowstonu pak druhou nejstarší v USA.
Na ploše o rozloze 865 tisíc akrů, která zahrnuje ještě sousední park Kings Canyon, se vyskytuje více než 1200 druhů rostlin a 260 druhů živočichů. Největšími zástupci zdejší fauny jsou medvěd a horská puma. Lidé do parku jezdí nejen za obřími stromy, ale i rybařit a v zimě běhat na lyžích. Pro milovníky pěších túr je tu k dispozici 800 mil (přes 1200 km!) značených cest. V kempech je celkem 1200 míst. Za vjezd do parku se platí 10 USD, za noc v kempu v průměru 18 USD.
www.nps.gov
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů