Pátek, 26. dubna 2024

Nové knihy - Walden aneb Život v lesích

Henry David Thoreau hledal míru všech věcí v přírodě
Nové knihy - Walden aneb Život v lesích
Když myslitel Ralph Waldo Emerson nabídl roku 1845 svému příteli Henrymu Davidu Thoreauovi (1817 - 1862), aby se na čas usadil na jeho lesním pozemku u městečka Concord ve státě Massachusetts, netušil, kolik dělá pro své transcendentalistické hnutí, jež dalo americké literatuře první životaschopný a esteticky osobitý mýtus.
Jeho chráněnec se tu stal "Kolumbem svých světů a světadílů v sobě" a nasbíral látku pro Walden (1854), který i po půldruhém století udivuje ty, kdo hledají oporu a múzu na čerstvém povětří.
Další, v bohaté historii už šesté (a druhé polistopadové) české vydání tohoto prapředka ekologické esejistiky nás nabádá využít právo jednat v první osobě - ale ne v zájmu první, shánčlivé a stádní roviny existence, jako by nás chtělo proplesknout za výlety s košíkem do pralesa nákupních center.
Pamětliv poznání, že "nejrychleji cestuje ten, kdo chodí pěšky", komentuje liberál Thoreau s yankeeskou ironií i zápalem znalce klasických jazyků zařizování a roční provoz své skromné chatky na břehu stejnojmenného rybníka, respektive jezera proměnlivých nálad. Při svém usebrání, ve kterém čerpá zejména z hinduismu a také mu svými názory mnohé vrací, se potřebuje na vlastní oči a uši přesvědčit, že člověka cosi přesahuje.
To příroda je symbolem ducha i mírou věcí a skutků, jak dokládá také náš jazyk: ona "dubová síla" zpěvně organizovaná jako nejjemnější živoucí částečka, jako by v něm každičká hláska přírodního výtvoru byla zasazena jako diadém.
Walden má do neživotného dílka anglosaské povinné četby daleko už tím, kolikrát jím mávali v rukou rebelové korigující bláhový americký sen poukazem na to, že je třeba vystoupit z ohrady a začít žít v souladu s úctou k sobě i všemu živému. Vždyť "život chutná nejlépe od kosti" a to zjištění je tu s námi odjakživa v potoce času, kam si občas chodíme zarybařit, podotýká Thoreau.
Shrnuto výrazivem dneška, chceme-li člověku zajistit trvale udržitelný rozvoj, stačilo by mu poskytnout "srub a rybník" - a pohne zeměkoulí. Nebo mu aspoň pro začátek sebrat nákupní žeton a pro jistotu šetřit na prémiích.
H. D. Thoreau: Walden aneb Život v lesích. Přeložil Josef Schwarz. Paseka, Praha 2006. 308 str., 269 Kč.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů