Pátek, 26. dubna 2024

Kůrovec v Senátu aneb Co se Šumavou?

Kůrovec v Senátu aneb Co se Šumavou?
Kůrovce včera vítr symbolicky odfoukl ze šumavských smrků až do Senátu. Sešli se zde vědci, politici, majitelé lesů a zástupci ministerstva životního prostředí, aby se navzájem přesvědčovali, zda je tenhle malý hnědý brouk škodnou nebo nikoliv.

Řádění orkánu Kyrill začátkem roku posunulo starý spor o kůrovce do nové roviny. Hamletovská otázka v případě Národního parku Šumava zní - odklízet, nebo neodklízet Kyrillem způsobené polomy?

Ministerstvo životního prostředí říká NE. Alespoň v takzvané bezzásahové oblasti, kterou zřídilo na pětině plochy Národního parku. "Kůrovec pomáhá. Obnovující se les pod uschlými stromy je pro další vývoj krajiny lepší než holiny vzniklé při kácení kvůli kůrovci," argumentoval v Senátu ministr Martin Bursík. V bezzásahové oblasti se s kůrovcem nemá vypořádávat člověk, ale sama příroda. "Bráníme tomu, aby si politici a lesníci dělali z Národního parku hospodářský les," dodává mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Bursíkovo rozhodnutí ale vyvolalo ostrou reakci jihočeských politiků, zástupců obcí, vlastníků lesů i předsedy Rady Národního parku Šumava a někdejšího premiéra ČSFR Jana Stráského. "Jde o krajinný fundamentalismus. Kůrovec je úhlavním nepřítelem lesa a je povinností s ním bojovat všemi osvědčenými prostředky," řekl včera. Podle Bursíkových odpůrců hrozí, že kůrovec se z neodstraněných polomů rozšíří i na lesy mimo Národní park, patřící obcím a soukromníkům. "Situace je velice vážná," zdůraznil senátor Tomáš Jirsa, spoluorganizátor slyšení.

Obhájci bezzásahové oblasti byli v Senátu v menšině. Na Bursíkovu podporu vystupoval hlavně senátor Martin Mejstřík. "Kůrovec je doktor, nikoli hrobník," prohlásil.

"Neví, o čem mluví," kroutil nad jeho názory hlavou Jirsa. "My starostové, senátoři, poslanci i hejtmani z okolí Šumavy - nehledě na politickou příslušnost - jsme proti Bursíkovi zajedno. Chceme apelovat na premiéra, aby přiměl ministerstvo životního prostředí k spolupráci a respektování názoru volených zástupců," shrnul cíl včerejšího slyšení českokrumlovský senátor Jirsa.

"Dnešní diskuse je legitimní, avšak neslyšel jsem nic nového," reagoval náměstek ministerstva životního prostředí František Pojer. Souhlasil ale s podnětem k prohloubení komunikace s obcemi. "Nicméně, zřízení bezzásahové zóny ministerstvo pečlivě uvážilo, proto nepředpokládám, že bychom tento záměr výrazněji měnili," dodal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů