Sobota, 27. dubna 2024

Dobrovolníci se budou v Beskydech týden starat o lesy

Dobrovolníci se budou v Beskydech týden starat o lesy

BESKYDY - Týden se budou dobrovolníci starat o lesy v Beskydech. Během akce, každoročně pořádané ekologickou organizací Hnutí Duha, budou vysazovat malé stromky a upravovat turistické stezky a chodníky. Několik desítek dobrovolníků se do Beskyd sjelo již včera.

Další jejich náplní bude údržba starých stezek, které využívají turisté. "Často je ale během roku zničí těžba dřeva. Součástí týdne je také večerní vzdělávací program složený z diskusí a přednášek," dodal.

 

Týdny pro les pořádá Hnutí Duha v rámci své práce na ochraně a obnově přirozených lesů či krajiny, která bude lépe zachycovat dešťovou vodu, a tím snižovat sílu a velikost povodní.

"V předchozích devíti letech jsme zorganizovali přes třicet turnusů. Zúčastnily se jich stovky lidí, kteří vedle další práce vysadili více než dvě stě tisíc stromů," doplnil Kutal. Kromě Beskyd se podobné akce konají i v Jeseníkách, Jizerských horách, na Svitavsku a na Šumavě.

Konkrétně v Beskydech se ochránci přírody snaží do hor vrátit původní druhovou skladbu lesa. Nyní v moravskoslezském pohoří rostou převážně uměle vysázené smrky, které ale do těchto nadmořských výšek nepatří. Porost není tak odolný. Do nejvyšších poloh hor, jako je Lysá hora, patří původní horský smrk. V nižších polohách by měl být smíšený les - smrk, borovice, jedle. Hromadná výsadba rychleji rostoucích smrků v místech vykácených lesů začala před 200 lety.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů